Да похапнем по руски обичай

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Няма друг народ в света, който два пъти да празнува новата година.

Само руснаците са способни да издържат тринадесетдневно "застолье" - празнуване на маса. Официалните празници стартират на първи януари с пищна софра с традиционни ястия. Продължават с Бъдни вечер на 6 срещу 7 януари, а финалът е на 13 януари - по стар стил на Юлианския календар. Кулинарното пиршество според него е не само в Русия, но и във всички руски общности по света.

В началото са мезетата.Те са многобройни - салати и предястия, които естествено трябва да се съчетават с Нейно величество Водката. Маринованите гъбки винаги присъстват - те могат да бъдат както дребни печурки, така и пачи крак или челядинки. Във всеки руски дом има собственоръчно събрани и домашно приготвени. Руснаците са си гъбари и през лятото ходенето за гъби в гората е един от най-разпространените начини за релакс. Братушките не сядат без "закуски" - черен или червен хайвер направо в купички, "Оливие" - позната при нас като "руска салата", в която домакините не щадят майонезата. Киселите краставички също са предимно домашно производство - твърди и хрупкави. Наричат ги "огурчики малосольные", защото са престояли в солта за кратко в домашни условия. Стават готови за три-четири дни.

До корнишоните се нареждат домашно приготвена сланина - "сало", "сельодка под шубой" - сельодка, "повита" в шуба, "холодец" - пача от говеждо или свинско, салатата от цвекло - "венегрет", "квашенная капуста"- полукисело мариновано предварително нарязано зеле, картофена салата с лук, която задължително се поднася към сельодката. Няма как да се мине без черния бородински хляб, чиято рецепта се пази в дълбока тайна и никой досега не е успял да го копира. Той се прави от ръж, но със специална закваска, която му

придава невероятен, уникален, неповторим аромат.Той буквално е захранвал руснаците през войната, когато в големия глад са били принудени само да миришат малките парченца хляб и да го изяждат в краен случай.

Всеки празник започва с наздравица и тост на домакина, но по стар руски обичай след първата чашка, изпита на екс, не трябва да се мези. Дори има утвърден израз, влязъл в широка употреба, че "после первой не закусывают". Не се мези, а само се взима парченце бородински хляб и дълбоко се помирисва, докато ароматът проникне през сетивата в мозъка. Веднага се пие втората чаша водка на екс с тост от някой от гостите и чак тогава е позволено да се вземе едно корнишонче. Като го изхрупкате с кеф, вдигате третата чашка, отново с тост. И тогава започва якото мезене, като предимство се дава на сельодката с картофките и салатата "Оливие". Към другите деликатеси се пристъпва постепенно. Когато мезетата попривършат, се сервират т.нар. горещи закуски - традиционните пелмени и пирожки. Пелмените са няколко вида - постни с пълнеж от гъби и картофи или месни с говеждо или свинско. Най-разпространените и предпочитани са "сибирските" или "уралските". Пирожките се приготвят в къщи, като тестото се замесва един ден предварително, за да втаса добре. Те биват също няколко вида - с пълнеж от бланширано ситно нарязано зеле, с кайма или със сварени картофи.

Най-святото нещо за руснаците е известният борш - неизменна част, както във всекидневната, така и за празничната трапеза. Сервират го задължително горещ със заквасена сметана. Сред интересните супи се нареждат още две, които са много характерни както през летния сезон, така и през зимния. Това е "уха" - рибена, и "солянка" - зеленчукова. Във втората се добавя и ситно настъргано кисело зеле.

Основното ястие идва след борша, като в него задължително присъства месо - говеждо, свинско или пилешко.То е горещо-  с гарнитура от печени или варени картофи.

Не забравяйте, че независимо на кой етап се намираме, водката си върви, докато не стигнем до десерта - торта "Наполеон" с лек пълнеж от ванилов крем и многопластови хрупкави кори. За нея отварят бутилката шампанско - "Советское игристое" или "Паручик Галицин". С нея върви необичайният поздрав "Со старым новым годом" - "Да ви е честита старата нова година!".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови