Рецепта на Звездев: Празничен хляб на Великден

Преди модата на козунаците за Великден да навлезе в българското село, празничният хляб на Възкресение се е казвал коколник, като името идва от детинското название за яйце - "коко". 

Това е постна питка, в която се вплитат цели сурови яйца и се изпичат заедно с хляба, а след изваждане от фурната парещата погача се глазира с обилна намазка от олио или мазнина с билки. 

В Кухнята на Звездев старата традиция оживява, за да се представи на модерните домакини идея за по-лесен хляб от козунака, който пак да бъде домашен и празничен.

Eто рецептата на Иван Звездев:

Към пресятото брашно в тава се добавя сол, захар и суха мая. Налива се вода и от тези съставки се замесва тесто - без мазнина и животински продукти. След втасване полученото тесто се разделя на няколко еднакви части. Всяка от тях се оформя на гнездо, слага се по яйце в нея и кошничките се редят заедно плътно в тава, за да втасат повторно. През това време тестото обгръща яйцата.

Погачата влиза във фурната на 180 градуса, а след като е хванала коричка и обещава да е готова и отвътре, се вади и бързичко се намазва с олио. Ако искате още повече да ухае на родна кухня, можете да добавите в олиото шарена сол, чубрица, сминдух, намачкан чесън, лют пипер или друга подправка по желание. Оставя се 10-тина минути хлябът да попие мазнината и се сервира.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови