Как да се храним правилно през зимата 

През зимата калоричните храни са за по-предпочитани, отколкото през другите сезони, за да пести човек повече енергия и да му е по-малко студено. 

В същото време диетолозите не препоръчват да се увличате твърде много с тлъстите месни продукти и препоръчват да се наблегне повече на средномаслените млечни продукти. 

„Мазните храни спестяват енергия“, казва диетологът Марина Аплетаева. Според диетолога и гастроентеролог Марина Хорол е важно храната да е разнообразна през зимата. Добре е да се включат и салати от зеленчуци и плодове, пресни сокове. Това винаги е добре, защото е необходимо обогатяване, особено при пандемия. 

С настъпването на студа диетата трябва да се коригира, каза Андрей Тяжелников, главен специалист на свободна практика по първична здравна помощ за възрастното население на Министерството на здравеопазването в Москва. 

През зимата тялото изпитва липса на топлина и слънчева светлина, увеличават се разходите за използване на енергия за затопляне, забавят се метаболитните процеси, изискват се сили за противопоставяне на бактерии и вируси, възникват умора и летаргия, казва той. Ето защо, с настъпването на студа, диетата трябва да се коригира драстично. 

Експертът смята, че през студения сезон около 40% от диетата трябва да бъде съставена от месо, което при желание може да бъде заменено с яйца и риба. 

Според диетолога, нужно е да се спазва диета с достатъчно протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и фибри. Месото осигурява енергия, стимулира защитата срещу инфекциозни заболявания, а също така пази от загуба на мускулна тъкан. 

„За да помогнете на тялото да се справи с променящите се климатични условия, нужно е да се стремите към балансирана диета, която трябва да съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и фибри“, казва лекарят и добавя, че зимните ястия трябва да са по-засищащи и богати на калории.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови