След водата, българите пият най-много бира

През 2022 година бирата задържа позициите си на най-често консумирана и предпочитана напитка у нас след минералната вода. Това показват данните в доклада на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2022 г, цитиран от "24 часа".

През изминалата година капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у нас са в размер на 66 млн. лв.

През 2022 г. продажбите на пиво в България достигнаха 5 230 000 хектолитра. От тези количества делът на продажбите в стъклени бутилки е 21 на сто, в РЕТ бутилки - 50 на сто, в кенове - 25 на сто и в кегове - 4 на сто. През миналата година в страната са произведени над 200 различни марки и асортимента бира. От тях през 2022 г. членовете на Съюза са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови предложения, което не се е случвало през последните 10 години, отбелязват авторите на анализа.

Продължава разширяването на сегмента на премиалните бири - най-вече в столицата и големите градове. За поредна година все повече нараства консумацията на безалкохолните бири - тренд, характерен за всички европейски страни. По данни на Съюза на пивоварите през 2022 г. в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира.

Приоритет за бирените компании са инвестициите във възобновяеми енергийни източници като соларни панели и изграждане на фотоволтаични паркове, производствено и логистично смарт оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на ресурсите.

Всички пивоварни компании, които са направили вложения в иновации за оптимизиране на управлението и използването на ресурсите, повишават производителността на труда, имат по-добро представяне на пазара и постигат по-висока репутация.

През 2022 г. секторът е със сериозен принос за икономиката на страната. Пивоварната промишленост осигурява работна заетост за близо 25 000 души. От тях 2150 - или 9 на сто, са директно работещите в бирените компании, 32 на сто са във веригата на доставките и 59 на сто в търговията, заведенията и туризма. Средният осигурителен доход на заетите в икономическа дейност "Производство на пиво и малц" е нараснал с над 20 на сто спрямо 2021 г.

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева приходи за националния бюджет. В отчета на Агенция "Митници" за 2022 г. е посочено, че постъпленията от акциз за бира имат ръст от 3,4 на сто спрямо събраните приходи през 2021 година. Добавената стойност на индустрията се изчислява на 540 млн. лева.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови