Над 50 изби вече предлагат винен туризъм у нас

Винен туризъм: България ще наложи българското вино и сортове

През 2012-2013 година в България имаше само пет изби, предлагащи винен туризъм, а днес са повече от 50, като над 20 са и с хотелска база. Виненият туризъм се развива много бурно.

Освен това, ако през следващия месец или два искате да отидете на винен туризъм, няма да можете, поради запълване на легловата база. Само за 10 години развитието е невероятно и моето лично мнение е, че това ще продължи и през следващите години. Това каза Катя Йончева, издател на каталог за вино, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Виненият каталог "КА&ТА българското вино" бе отличен миналия месец от организаторите на престижната награда Gourmand World Cookbook Awards, която се счита за "Оскар"-ът в гастрономията. Изданието получи приза за издание, пропагандиращо винения туризъм. Наградата се връчва вече 95 година и е за храна, вино и напитки, обясни гостът.

Идеята на наградата е да "се пропагандира култура на храненето". Самото награждаване е било на 27 май тази година в Швеция. В конкурса участват представители на 230 държави с над 100 000 издания, телевизионни предавания, онлайн страници, като под 1% получават награди.

"Вече на пазара е и новия каталог за 2023 година. В него оставаме верни на себе си и представяме всички изби, до които сме стигнали", каза Йончева "Продължавам да се изненадвам от броя на новите изби, които се появяват на пазара, въпреки сложността на самия бизнес и факта, че декарите лозя намаляват в България. Получава се разделение. Всеки се опитва да прави нещо собствено - с много любов и страст", каза Йончева.

През последните две-три години са се появили над 30-40 нови изби, като годишно те са около 20. Първоначалната инвестиция е съществена, като има дълъг период от време, понякога 10 години, в които тази инвестиция не може да се възвърне. Виното е част от българската традиция и история и е част от това, с което България е известна по света.

Нагласата на българските потребители според гостенката не се е променила, но на пазара има силно увеличение на предлаганите вносни вина, като много от тях са и в нисък ценови клас.

"Не мисля, че търсенето на чужди вина е по-голямо, отколкото на наши, но българския любител на вино притежава едно любопитство - иска да знае различни неща, да опитва повече вина. Да, има и такива винени консуматори, които като си харесат нещо, се придържат към него. Но като цяло българският консуматор е много грамотен, малко по-експериментиращ и търсещ. Обича новите неща, не само нова реколта, а и нещо по-различно. Това е част от българската култура".  

Относно новия лозарски сезон Катя Йончева коментира, че досега никога не е наблюдавано толкова късно започване на сезона поради закъснялото лято. Въпреки това според нея няма реална заплаха засега за лозята и винопроизводителите вследствие на климатичните промени. Тя заяви, че очаква смяна на сортовете.

Сортовете се променят в посока повече български сортове, поради огромният интерес към от страна на купувачите, допълни Йончева. "Няма как да се продължи с френски сортове, защото вече има по-голямо търсене на български. Българските сортове са тези, които трябва да се развива. Това е бавен  процес и преходът ще бъде постепенен - България ще наложи българското вино, а след това вече и българските сортове".

"Разпознаваемостта на българското вино по света е много слаба, но за щастие има изцяло отдадени хора на българското вино, включително чуждестранни вносители, които се опитват да налагат българското вино. Но много време трябва да мине, за да стане България като Нова Зеландия, която има обособени рафтове в магазините и специално отделено място във винените менюта".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови