Бирата най-малко вреди на килограмите

"Коктейлите са силно калорийни, бирата е богата на минерали и витамини и е най-щадяща за килограмите. Към храните-риба, плодове и зеленчуци и чисто месо. Сладоледът за десерт, с качествени и натурални продукти“. Това заяви пред БГНЕС диетологът проф. Донка Байкова.

„В топлите дни, релаксирайки след работа, хората биха искали и обикновено го правят с удоволствие, да пият нещо още по-леко, не натоварващо, с по-малко алкохолно съдържание, защото в летните жеги високоалкохолните спиртни напитки, концентрираните не са подходящи и всеки го знае. Те произвеждат топлина, носители са на празни калории и топлинната регулация се затруднява в човешкото тяло. Прибягват наистина към съвременни коктейли, това е едно изкуство в кулинарията, което действително широко завладява различите страни“, обясни диетологът.

Тя все пак поясни, че те са висококалорийни и посъветва да не се прекалява с приемането им. „Захарните изделия и коктейлите са много по-високо калорийни от нормалните питиета и например, 100 милилитра спиртна напитка, евентуално класическата водка, има 230 калории. В коктейлите слагат 50, 30, или 25 милилитра водка, но добавката на захарно съдържание от плодове или сироп добавя допълнително глюкоза и фруктоза, т.е. прости захари, така че количеството калории трябва да се отчете“, коментира диетологът.

Тя поясни, че от видовете алкохоли бирата носи най-малко вреда за килограмите. „Две чаши вино, няма значение бяло или червено, е равно по калории на 100 милилитра концентрирана напитка-дали е водка, ракия или уиски, няма значение, което е равно на 500 милилитра светло пиво, бира и всичко това е 230 килокалории. Една чаша бира, евентуално 330 милилитра, ще има два пъти по-малко килокалории“, смята проф. Донка Байкова.

Тя добави и че бирата е богата на витамини от група В и на минерали, но и има лек повишаващ настроението ефект. „В скандинавските страни, в които продължителността на светлата част от денонощието е кратка, има много депресии. Една малка бира от 330 милилитра, дори е разрешена за използване от дамите в обедната почивка“, разказа Байкова.

“Затова и обедните им паузи са малко по-продължителни, именно заради това пиво. На мъжете пък им се полага 500 милилитра светла бира-това има антидепресивен ефект, а и чаша бира носи най-малко калории“, посочи диетологът.

На въпроса как стоят нещата с просекото, проф. Байкова, че половин бутилка е равна на минимум 230 калории. „Това е и газирана и леко сладникава напитка и много по-бързо усещаме алкохолното опияняване също както при шампанското“, коментира Донка Байкова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови