Пазарът на ваканционни имоти – кризата продължава

Отчетеният спад на цените на новите имоти по Южното Черноморие достига 10 на сто за година

По-малко огледи, но не и драстично намаление на сделките. Спад на цените и на инвестициите, промяна в профила на клиентите и поляризиране на бюджетите. Това е картината на пазара на ваканционни имоти в България според инвестиционната компания GreenLife, цитирана от investor.bg.

Най-тежки за пазара са били първите шест месеца на тази година, обясни на пресконференция Антоанета Тодорова, търговски директор в компанията.

Тя посочи, че на пазара са останали активни онези купувачи, които проявяват сериозни намерения за инвестиция в български ваканционен имот. Повечето клиенти на компанията, които са изпитали финансови затруднения заради кризата в Русия и срива на рублата, са поискали предоговаряне на срока, а не на цената, и в крайна сметка са сключили сделка, отчита инвеститорът.

Утвърдените инвеститори с качествени проекти са реализирали добри продажби през изминалия сезон. Ваканционните комплекси, успешно реализирани и с добра репутация, продължават плавно да се разширяват, като прогнозите са за задържане и леко покачване на пазара през следващите години, коментира Тодорова.

Същевременно обаче пазарът на терени по Черноморието не се радва на засилена активност, както този в София. Сделките, когато се сключват, са по-скоро инцидентни и са продиктувани от интереса на големите инвеститори към разширяване на функциониращи проекти, коментира изпълнителният директор на компанията Теофил Петров.

Нови мащабни инвестиции по Черноморието едва ли ще се появят през следващите години, тъй като обемите са свити, а търсенето e изключително взискателно по отношение на историята на инвеститора.

Антоанета Тодорова каза още, че се наблюдава ръст в дела на българите, украинците и британците, които придобиват ваканционни имоти на брега. Все още обаче делът им не е достатъчен, за да донесе това промяна на структурата на пазара.

Промени се наблюдават повече при бюджетите, коментира Тодорова. Търсят се или най-скъпите, или най-евтините имоти, а средният сегмент изчезва или намалява значително.

Средните бюджети на купувачите по южното Черноморие са около 50 хил. евро за готов апартамент с една спалня. В Поморие, където компанията има проект от градски тип, нивата са по-ниски и варират между 30 хил. и 40 хил. евро. Таксата за поддръжка на годишна база в градските затворени комплекси също е по-ниска – около 100-150 евро на фона на 650-800 евро в класическите ваканционни проекти.

Отчетеният спад на цените на новите имоти по Южното Черноморие достига 10 на сто за година, сочат още данните на компанията.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови