Скок на цените на имотите. Във Варна се покачват с 5 %

Повече хора се ориентират към тристайните апартаменти, като по брой сделки те вече са изравнили на двустайните

60 средни работни заплати са били нужни през миналата година за покупка на жилище от 60 квадрата по средни за страната цени. Това заяви Калоян Богданов, маркетинг мениджър.

По думите му достъпността на жилищата продължава да се увеличава въпреки ръста в цените, лихвите по кредитите се понижиха, а средната работна заплата плавно се покачи, пише “Телеграф”. За сравнение имот от 60 кв. м през 2013 година се е изплащал с 65 работни заплати, а през 2014 са били нужни 63 заплати.

От компанията отчитат 10% ръст на цените на жилищата в София и 5% от Варна. Ръст на сделките има във всички големи градове, но не и в малките. Спад има във ваканционното строителство. Богданов прогнозира пред “Телеграф”, че тази година в София цените на имотите ще нараснат с още около 7 на сто.

Най-търсени са жилищата в “Младост”, отново е актуален центърът, хит са също “Изток” и “Изгрев”, където средната цена на кв. м е преминала границата от 1000 евро.

Все повече хора се ориентират към тристайните апартаменти, като по брой сделки те вече са изравнили на двустайните. Продажбите на жилища до 70 000 евро вече догонват тези за суми от 50 000 евро, а сделките за 1000 евро вече са ежедневие. 51% от сделките са финансирани с ипотечен кредит. Липсва обаче информация каква част от заемите са рефинансирани.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови