Испанци, италианци, украинци и британци купуват имоти в Слънчев бряг

Ефектът от възстановяването на жилищния пазар в големите градове и цялостното възвръщане на доверието към имотите прелива

и в другите пазарни сегменти и съвсем естествено започва да се усеща и при ваканционните имоти. 

„Българските ваканционни имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от страни от целия свят. Само за първите три месеца от годината сме обслужили купувачи от над 15 националности. Все по-трудно може се дефинира от какви националности са най-многобройните купувачи, тъй като картината е много динамична и се мени всеки месец. Постоянното обаче е едно – интересът към имоти в България, който определено е налице. Очакванията ни са летният сезон да бъде силен поради наличие на много добро предлагане, качествено ново строителство, наследено от бума на покупките от руснаци и имоти на вторичен пазар на атрактивни цени“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

От морето идват относително добри новини - на фона на почти нулевия интерес към Слънчев бряг в началото на 2015 г., през тази година през зимата имаше активност. Там купуват българи заедно с чужденци от разнообразни националности - испанци, италианци, сърби, украинци, британци. 

Руснаците, за съжаление, все още липсват като активни купувачи. Имаме заявен интерес на изминалото изложение в Москва, но предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето. 

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината е 520 евро/кв.м. – спад от нивата около 600 евро/кв.м., на които се бяха задържали цените през 2015 г. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около 27 700 евро – и тук се забелязва свиване на бюджетите от нивата около 35 000 евро. 

Прави впечатление, че се засилва интересът към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол, които се оформиха като дестинации за хората, търсещи ваканционни имоти от по-висок клас. Именно такива хора купуват в комплекси като Belle Époque – профилът на купувачите там е хора със собствен бизнес или с успешна кариера, които купуват имот за собствено ползване. Това е едно лайфстайл решение за притежание на луксозен имот на първа линия с цел по-висок стандарт на живот и качествена почивка в собствен дом на морето.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови