Имотният пазар в Бургас замря

Ипотеките в цялата страна вървят нагоре

За първата половина на година сделките с недвижими имоти във Варна нарастват с 1,6% до малко под 5 хил. При ипотеките ръстът е значително по-голям - с 19%, до малко над 1800. Това показват данните на Агенцията по вписванията, според които сделките с имоти в големите градове се увеличават, докато в по-малките населени места се отчита сериозен спад.

В столицата сделките за полугодието се увеличават с почти 18% спрямо първата половина на миналата година до над 13 000. При ипотеките ръстът е още по-голям - над 28%. В Пловдив ръстът за същия период е по-умерен - 2.7% (7143 сделки). При ипотеките обаче достига почти 14 на сто.

Най-слаб ръст на сделките сред най-големите градове е регистриран в Бургас - само 0,4%. При ипотеките обаче увеличението надвишава 23% , което и признак за засилена активност по рефинансиране.

При останалите областни градове броят на сделките пада с почти 6 на сто за периода януари-юни т.г. спрямо същия период на миналата. Единствено индустриалните центрове Стара Загора, Плевен и Русе, както и Пазарджик, заради близостта на града до Пловдив и до многото работни места, вървят нагоре с умерени темпове. На останалите пазари тенденцията е за плавен спад.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови