Строителният бранш: Частна охрана брани обектите ни

Подложени сме на нерегламентиран натиск, оплаква се бизнесът

„Изразяваме своето сериозно безпокойство, свързано с проявите на група граждани, атакуващи законно издадени строителни книжа на обекти, засягащи интересите както на целия строителен бранш, така и на гражданите на Бургас“, се казва в петиция до кмета Димитър Николов, подписана, от архитекти, строители, проектанти, търговци на недвижими имоти и представители на бранша в морския град.

Днес бе свикана пресконференция, на която присъстваха Милен Ненчев, представител на строителния надзор, инж. Душко Опърлаков, председател на КИИП-Бургас, инж. Боян Георгиев, представител на проектантите, арх. Стефан Гевренов, председател на КАБ-Бургас, адвокат Михаил Хаджиянев, представител на предприемачески и строителни фирми. 

Частни охранители осигуряват кръгове отбрана на строежите. Протестиращите унищожават частната собственост, заяви Милен Ненчев.

"Наблюдаваме, от известно време, неколцина хора, които, под гръмки думи, правят всичко възможно да окажат натиск върху администрацията, която по един гласен или, още по-лошото, негласен начин, пречи на инвестиционния и строителния процес в града ни. В случай, че общината се поддаде на такъв нерегламентиран натиск, ще предприемем най-интензивни и категорични действия. Включително чрез протести и гражданско неподчинение", допълни Хаджиянев.

Тежка и тромава е процедурата, минимум 6 месеца минават от издаването на виза до правото на строеж, обясни Душко Опърлаков.

Шест месеца пък минават докато се одобри ПУП /подробен устройствен план/, заяви арх. Гевренов. Общински експертен съвет от минимум 15 души гледа всичко под лупа, след обявяване в съответното кметство хората подават жалби, отново се свиква експертен съвет, поясни архитектът.Искаме стабилност на общинската администрация. Когато има позиция в писмен вид, след 1 година тази позиция да е същата, категоричен е Милен Ненчев.

В същото време строителният бранш дава около 60 млн. лв. годишно в хазната на община Бургас, заяви Хаджиянев. От тях 10 млн. са от данък придобиване на недвижими имоти, 10 млн. от такса за издаване на строителни разрешения, 11 млн. данък сгради, 20 млн. такса битови отпадъци. Около 70 хил. души пък са заети в строителството в Бургас.

Ето и част от петицията:

Недоумение будят изявите на група граждани, които оказват публичен и медиен натиск върху администрацията на Община Бургас. Тенденциозно и спекулативно се разпространяват документи, в които се  твърди, че има нарушаване на граждански права чрез интензивното презастрояване на междублоковите пространства и зелените площи. Като виновник за това се сочат Община Бургас и строителният бранш, които са безспорни участници в този процес.

Тези популистки изяви противоречат както на законите, така и на интересите на обществеността и в частност на строителния бранш. С тях грубо се нарушава и изопачава стратегията за развитие на Община Бургас. Очевидно е налице желание за защита на частни интереси, прикрити под гръмки лозунги, протести и манифести.

Настоява се за налагането на мораториум за строеж на жилищни, промишлени и обществени сгради в зелените площи и междублоковите пространства. Така представено изглежда, че строителната дейност е дейност на закононарушители, която трябва да бъде не само ограничена, а направо спряна. Но дори и най-беглият анализ на ситуацията сочи друго:

- Режимът на застрояване е законово установен. В разпространен до медиите манифест са изброени обекти, като нито един от тях не е построен в зелена площ. Не ни е известно Община Бургас да е нарушила действащото законодателство и да е разрешила строителството в зелени площи. Категорично се противопоставяме и ние, в случай че бъде установено подобно обстоятелство.

- Режимът на застрояване е определен с приетия и действащ Общ устройствен план. 

- Редът за контрол на разрешеното строителство също е законоустановен. 

Частната собственост е свещена и неприкосновена. Ограниченията върху нея са изключения и са подробно описани в закона. Ще бъде брутално нарушение на конституционно установените права, ако Община Бургас наложи искания мораториум.

Категорично настояваме Община Бургас не само да заяви дали ще спазва действащите нормативни правила, а и с конкретни действия да докаже, че няма да се поддаде на нерегламентиран и популистки натиск, който не е подкрепен с каквито и да било документи и факти. Налагането на  официално приет или негласен мораториум ще бъде не само в грубо нарушение на закона, но ще доведе и до следните тежки за гражданите на Бургас необратими последствия:

- Блокиране на дейността на строителния бранш в града;

- Намаляване на броя работни места;

- Намаляване на постъпленията от данъци и такси в бюджета на Община Бургас, което ще доведе до затрудненията в съфинансирането на европейските проекти; 

- Междуфирмена задлъжнялост.

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови