Продават 3 тона къпини от цеха на убиеца на банкерката

Частен съдебен изпълнител Делян Николов е изкарал на публичен търг тир тона къпини, събирани през 2013 г., собственост на Любомир Симеонов, който стана известен, след като застреля посред бял ден банкирката Павлинка Йовчева в Бургас.

Преди да бъде вкаран в ареста и в затвора Симеонов развиваше бизнес със събиране и пакетиране на билки в цеха си в сунгурларското село Черница.

Стартовата цена за 3000 кг изсушени къпини е 3200 лв. Търгът е явен и ще се състои на 29 септември от 13.00 ч в цех в село Черница.

***

Историята:

На 31 март 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението решението на Бургаския апелативен съд, с което Любомир Симеонов бе осъден на 20 години затвор за убийството на банкерката Павлинка Йовчева.

На 23 септември 2013 г. бизнесменът и бивш военен Симеонов гръмна с незаконен "Макаров" банковия регионален директор на Уникредит Булбанк за Бургас. 

До там се стига, след като фирмата му, която се занимава с износ на билки, година по-рано печели грант по европейска програма за развитие на селските райони. Одобреният проект е за 2,2 млн. лв., като от тях 900 хил. лв. са субсидия. Щели са да бъдат открити 27 работни места. 

Симеонов търси финансиране и кандидатства за кредит. Според бизнесмена от трезора настоявали конкретно дружество да бъде изпълнител на строежите по проекта, въпреки че "Ветоника" вече имала подписан договор с друга фирма. 

Симеонов твърди, че започнало жестоко изнудване от страна на служители на банката, една от които Йовчева. 

Текст Ирина Генова