В Бургас купуват все повече имоти «на зелено»

Заради морска панорама квадратен метър жилищна площ стига 1500 евро

В Бургас брокерите отчитат повишен интерес към сделки "на зелено", както и ръст на строителството в почти всички райони на града.

Едното обяснение за това е, че на пазара в Бургас в момента са останали предимно големи компании с бизнес история, която вдъхва доверие у клиентите, каза Румяна Георгиева, управител на Инфомакс, цитирана от dnevnik.bg. Втората причина, според нея, е рязко повишеното качество на новото строителство, като в същото време купувачите все по-трудно намират на вторичния пазар имот, който да удовлетворява изискванията им.

По данни на Сдружение "Недвижими имоти" в Бургас значителна част от покупките в момента се извършват с кредити при лихвени нива около и под 3.5%.

Големите агенции в града нe поддържат статистика за средните цени на продажби през първата половина на 2016 г. Обяснението, което дават е, че стойностите на сделките в различни райони на Бургас са съвършено различни, като при това става дума за несравними имоти.

Последните сделки, сключени за апартаменти в най-крайния квартал на града "Меден рудник", са за около 500 – 600 евро на кв.м. В други жилищни квартали покупките се движат на около 700 – 750 евро на кв. м. Общата тенденция обаче е в ценовото изравняване на панелните и новите жилища със сходни характеристики. Обяснението на търговците в този случай е, че въпреки минусите си панелните апартаменти продължават да имат много по-добро вътрешно разпределение от новопостроените.

За съвсем други цени става въпрос в централната част на Бургас и районите с морска панорама. Там квадратен метър жилищна площ се движи между 1000 и 1500 евро. Трети и твърде специфичен сегмент са луксозните имоти, формиращи между 5 и 10% от предлагането в центъра на града и определяния като "хитов" район "Лазур".