Нови играчи на пазара на имоти по морето 

Ваканционно жилище се търси в Созопол, целогодишно – в Поморие

Българският купувач трайно и устойчиво се завръща на пазара на ваканционни имоти, а очакванията са тенденцията да се задържи и в следващите години. Това каза Теофил Петров,

изпълнителен директор на строително-инвестиционна компания, цитиран от profit.bg.

Според данни на фирмата - след руските купувачи (36% от общия брой сделки), втората най-голяма група са родните клиенти (35%), следвани от представители на Израел (10%).

Останалите 19% са формирани от жители на Словакия, Словения, както и на рускоговорящи страни. Английските клиенти са единици, а интересът, който се наблюдаваше преди кризата от 2009 г., не се завърна, коментират експертите.

„Туристическият интерес на гражданите от Израел се обуславя от ниските цени и добрите условия за туризъм у нас. След няколко посещения на българското Черноморие, част от тях сключват сделка и от туристи се превръщат в купувачи“, каза търговският директор Екатерина Желяпова.

„Израел и България имат традиционно добри отношения, градени през годините и това дава положително отражение върху туризма и пазара на ваканционни имоти“.

Клиентите от България са две основни групи – едните, които избират Созопол, са семейства с деца, търсещи класически ваканционни имоти заради комфорта и удобството. Другите са българи, живеещи в чужбина, които днес търсят сигурно вложение на спестените средства в едно с добавената стойност на възможността да се установят трайно след време.

Те предпочитат крайморски градове, като Поморие, където могат да използват имота си целогодишно.

„Покупката на жилище по морето все повече се свързва със стандарт и социален статус. У нас традиционно покупката на имот се възприема като просперитет, а вече ставаме свидетели на изграждане на българска култура за инвестиции“, добави Петров.