Най-големите сделки през 2017 г. - Mall Galleria Burgas сред тях

Рекорди паднаха при недвижимите имоти през 2017 г.  – най-големият търговски център в София – Paradise Center, стана собственост на южноафриканския фонд NEPI срещу 252.9 млн. евро, или най-високата цена, плащана за недвижим имот в България (като сделката все още очаква одобрение от КЗК).

NEPI е новият собственик и на мол номер 3 в столицата – "Сердика", който придоби заедно с офис частта за 207 млн. евро. Вторият в класацията на столичните търговски центрове, The Mall, също има нови стопани от ЮАР – фондът Hyprop Investments, който плати 176 млн. евро за мола. 

С нови собственици са и "Мол Варна", моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора, недовършеният "Галерия Варна" (който вече се казва "Делта планет Варна"). Беше избран и купувач за Mall of Sofia, но продажбата зацикли. Така в сегмента на търговските площи пазарът вече подобри резултата си от предкризисната 2008 г., а прогнозите на анализатори са към края на годината общият обем на транзакциите с бизнес имоти да стигне 1 млрд. евро.

Покупката на Mall Galleria Burgas 

Настъплението на южноафрикански инвеститори към българския пазар на недвижими имоти се разгръща и към вътрешността на страната. Още преди да са приключили сделките за продажба на трите търговски центъра в София - The Mall, Serdika Center и Mall of Sofia за общо над 500 млн. евро с непознатите до този момент за България инвеститори NEPI и Acsion, трети южноафрикански фонд обяви експанзия тук. Това е MAS Real Estate, който също набира ресурси през борсите в Йоханесбург и Люксембург. Българският му портфейл започва с два мола в Бургас и Стара Загора, придобити в сделка за 62 млн. евро от полската GTC.

Така, след като потекоха към Западна Европа, особено видимо през последните две години, тези инвеститори стигнаха и до региона и страната. Обяснението - в ЮАР инфлацията е много висока, а в Европа не, а доходността, особено в България, е висока.

Появата на купувачи е оживила собственици на доходоносни активи, обобщават представители на консултантските среди, и сега почти всички са склонни да продават. А прогнозите са за следваща вълна, която да доведе до сделки не само с молове, но и с офис сгради и индустриални имоти.