Купувачите на имоти по морето се активизираха

По-активният икономически живот във Варна през изминалата година даде своето отражение - ръстът на сделките с недвижими имоти е над 10%, съобщиха водещи брокери. 

Част от това повишение се дължи на покупко-продажби на чуждестранни граждани, но и вътрешната миграция към Морската столица оказва своята роля. 

Друг фактор за по-сериозната динамика е ограниченото предлагане в периода 2010-2015 г. - голяма част от клиентите дълго време са отлагали решението за покупка, но сегашните условия им дават увереност и спокойствие. 

Експертите посочват, че значително се повишава информираността на участниците на пазара - купувачите правят добре обмислен избор, а продавачите предлагат имотите си на пазарни цени. В резултат, времето за покупка се съкращава, тъй като купувачите бързо намират търсения имот и то на цената, която ги устройва.

В другия голям морски град Бургас също имаше висока активност на купувачите и ръст на сключените сделки. Интересът за покупка се оказа по-голям от предложения брой имоти за продажба, заради което покачването на цените от 2016 г. се запазва. 

С развитието на инфраструктурата в периферията на града, непредпочитани доскоро квартали стават привлекателни за купувачите и цените на имотите в тях достигнаха средните за града.