Как да определим цената на земеделската земя? /част I/

Първа стъпка при вземане на решение за закупуване на земя е определянето на нейната цена. 

Съществуват два метода за определяне цената на земята - метод на пазарните данни и метод на капитализация на доход, пише fermer.bg. Представяме ви и двата.

***

Метод на пазарните данни

При този метод се сравняват характеристиките на наскоро продадени земи с тези на земята, която в момента се оценява. Прави се корекция нагоре или надолу според резултата от сравняването. Основното тук е проучването пазара на земята и познаване качеството на земята или казано накратко - според търсенето върви и предлагането.

Метод на капитализация на доходите

Този метод дава по-точна представа, тъй като тук използваме анализацията като подход. При него се прави анализ на капиталовложенията, за да се оцени настоящата стойност на бъдещия поток на дохода от земята. Този метод вкючва оценка на очаквания годишен доход от земята (поземлена рента), избор на лихвения процент и след това изчисляване на настоящата стойност на земята т.е нейната цена.Тъй като земята е вечен ресурс, се приема, че нейният годишен доход се полуава за вечни времена.

***

Как да изчислим?

Изчислението е просто, за целта използваме следната формула, където НС е определената цена на земятя в лв.; Р е средният годишен нетен доход (поземлена рента лв./дка), а i е лихвеният процент (процент на капитализацията).

НС = Р/i   [лв.]                                               

Ако Р = const при нарастване на лихвения процент i нетната стойност на НС намалява.

С цел отчитане връзката между факторите на миналото, настоящето и бъдещето, които оказват влияние върху стартовите цени на земята, формулата се видоизменя така:

НС = P (1+g) / (1-g)  [лв./дка]    

При условие че i  > g

НС е вече реална равновесна цена на земята

Р е годишната рента от единица площ към стартовия период 

i е реалния лихвен процент

g е реалния темп на приръст на дохода от земята (на поземлената рента)

Най-важните стъпки при този метод са няколко:

- инвентаризация на производствените ресурси;

- разработване бюджетите на културите и общ бюджет на кооперацията;

- избор на % на капитализация ( i)  и пресмятане цената на земята.Той е равен на лихвения % на отпуснатите заеми срещу ипотека за селскостопански нужди.Обикновено iе равен на 3 до 6 %;

- анализ на паричния поток при дадени изкупни цени на земята.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ