Двойните сделки стимулират пазара на тристайни жилища 

Основният довод, поради който се купуват двустайни жилища, е оптималното съотношение между цена и големина на имота. 

През последната година обаче се наблюдава ръст на купувачите, които желаят да придобият жилище с три стаи.

Близо 30% от тях вече придобиват именно такъв имот, коментират от специалисти. Една от основните причини за това е, че интересът е от семейни лица, които планират разрастване на семейството.

„Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, служат като стимул за стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.“, каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция „Имотека”.

Най-търсени за този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент е около 140 000 EUR. В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с 2 спални достигат цени до 300 000 – 350 000 EUR. В кв. Младост, където най-висок процент от купувачите са млади двойки, средните продажни цени са около 150 000 EUR.

Нова тенденция на жилищния пазар е също така желанието на купувачите да придобиват напълно обзаведени жилища.

Двойните сделки също стимулират пазара на тристайни жилища. Собствениците продават по-малкото жилище, в което живеят, доплащат и придобиват по-скъп. 

Две са основните причини, поради които това се прави. Едната е увеличаване големината на жилището, а другата – повишаване качеството на живот. От тази гл.т. клиентите не са склони да правят компромис с функционалността на помещенията, като например нефункционална кухня или малка дневна. Търсят се жилища с по-големи и светли стаи.

Относно интензивността на търсене и предлагане на тристайни имоти в София, например, най-много продавачи има в центъра на столицата. Следват Манастирски ливади и Витоша, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В ТОП 5 влизат още Лозенец и Кръстова вада. По-голям избор имат и купувачите, които са се насочили към Овча купел, Бояна, Студентски град, Младост 4 и Банишора.

Относно търсенето най-силно то е в Лозенец и едва след това в центъра на София. Причината може би се крие в цената. Средната стойност на квадратен метър при тристайните жилища в престижния южен квартал е 1400 EUR, докато в централната градска част – 1280 EUR. Изток, Стрелбище и Младост 1 също са предпочитани места за покупка на жилище с три стаи.

Относно цените, най-скъпи този вид жилища остават в района на Докторски паметник – 2000 EUR/кв.м. Между 1300 EUR/кв.м. и 1500 EUR/кв.м. се търгуват в райони като Медицинска академия, Лозенец и Иван Вазов. В различните райони на Младост и Дружба цената е около 900 EUR/кв.м. Надежда и Люлин си предлага срещу 700-750 EUR/кв.м.