Мъртвият град Коста дел Кроко стана на 10 години /снимки/

Десет години след кризата в сектора на недвижимите имоти, все още редица участници на него си спомнят за нея, благодарение на бетонните скелета, които стърчат в градовете и най-вече по Черноморието.

Някои от започнатите ваканционни комплекси са толкова големи, че спокойно могат да бъдат кръстени „мини град”. Такъв е и „Коста дел Кроко”, който се намира до Царево, припомня факти.бг. Предвиден е в него да живеят близо 2500 души.

Стойността на обекта е 60 млн. EUR. Няколко пъти е обявяван на публична продан, заради дългове, като последния беше в средата на януари 2018 г. Инвеститорът „Лаудис Холдинг Груп" и свързаната с нея „България консулт” дължат ипотечен кредит на „Уникредит Булбанк”.

Днес „Коста дел Кроко” е призрачен град. Част от сградите са изградени на груб строеж, а други не са започнати. Проектът предвиждаше комплексът да бъде разположен на площ от 85 декара, с РЗП 62 000 кв.м. Той трябваше да включва 5-звезден хотел, жилищен комплекс от 53 сгради с общо 927 апартамента, 30 фамилни къщи във водата и яхтено пристанище, банка, лятно кино и амфитеатър, казино, 13 плувни басейна, 3 тенискорта, подземни гаражи.

Всички сгради трябваше да бъдат готови до 2009 г., а предприемачът трябваше да инвестира още 2 млн. EUR в инфраструктурата на Царево.