Цените на имотите в Бургас вървят нагоре, поляци и украинци търсят жилища в Несебър

Чужденците най-често дават по 40-50 000 евро за апартаменти

Цените на имотния пазар в Бургас плавно вървят нагоре. Руснаците не продават жилищата си, но не остават целогодишно в морските градове, както преди, съобщава "Труд".

През зимата заключват имотите си и се връщат чак през следващото лято. Единствено, прословутият квартал в Поморие, известен като „Малката Москва“ е пълен с руски туристи през повече месеци от годината, но най-много са хората отново през лятото. Такава е картината на пазара, която чертаят брокерите на имоти по Южното море.

Интересът към закупуване на нови апартаменти от страна на руснаци в Поморие вече не е толкова голям. „Малката Москва“ не расте и само през лятото е пълна, потвърди и кметът на Поморие Иван Алексиев. На живописния полуостров в съседство е малко по- различно. Бумът от 2005 г., когато в Несебър масово се купуваха имоти от руснаци и българи, вече го няма. Въпреки това обаче интерес към купуване на апартаменти в красивия и романтичен град на ЮНЕСКО има от страна на поляци и украинци.

В Бургас купувачите на имоти най-често са местни жители- млади семейства, живели до момента под наем, или млади хора от Сливен и Ямбол, които идват в Бургас, за да си търсят по-добра работа и за да се установят трайно край морето. Обикновено разполагат с бюджет 50-60 хил. евро.

Търсят се тристайни или двустайни тухлени апартаменти, коментират брокерите в морския град. Такива обаче се намират трудно в добрите комплекси, а предлагането е малко. Много се търсят и жилища в района на мола в комплекс „Славейков“.

Равносметката е, че най-много жилища в Бургас се продават в „Славейков“ и „Изгрев“. Това са предимно двустайни панелни апартаменти, които купувачите ремонтират с тенденция да ги пригодят за тристайни. Цената им е около 40 000 – 50 000 евро.

Най-търсени си остават гарсониерите. Само за година цената им е нараснала с близо 3 000 евро, но и в този сегмент няма голямо предлагане. В край на 2016 г. гарсониера от 40 квадрата се продаваше за 36 000 евро, сега цената и е 38 500 – 39 000 евро.

Ваканционните имоти пък са излезли от мода и не се търсят, особено тези в затворените комплекси. Българи, които са си купили апартаменти край морето с цел да ги отдават под наем обясняват, че поддръжката им е скъпа, плащат такса инфраструктура и не са на печалба. Освен това през зимата често ставали обект на посегателства от крадци.