Жилищният пазар: Затишие в очакване на по-добри оферти

Сделките с имоти в Бургас през първото тримесечие растат с 20,2% на годишна база и спадат с 32,1% спрямо предходното

Сделките с имоти в България през първото тримесечие се увеличават с 11,5% спрямо същия период на 2017 г., когато достигнаха най-ниското си равнище от януари-март 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Спрямо предходното тримесечие те бележат спад с 37,8%, тъй като по традиция първото тримесечие е най-слабият период от годината за пазара, а и купувачите все по-често се насочват към сделки „на зелено“, които не се отразяват никъде.

Брокери на недвижими имоти коментират, че жилищният пазар в момента е в застой, тъй като предлагането е ограничено, а купувачите предпочитат да изчакат подходящата оферта.

В Бургас през първите три месеца на годината са сключени 1312 сделки с имоти, като те намаляват с 36,4% спрямо октомври-декември 2017 г., но постигат ръст от 20,2% на годишна основа.

Броят на изтеглените ипотеки в града е 699, като те намаляват с 16,6% спрямо предходното тримесечие и нарастват с 32,1% спрямо първите три месеца на 2017 г.

Брокерите са категорични, че към момента жилищният пазар у нас е реален и очакват тенденцията за устойчив ръст в броя на сделките и цените на имотите да се запази до края на годината, ако няма сериозни сътресения като повишаване на лихвите по ипотеките. Те прогнозират постепенно уеднаквяване на офертните цени, където в момента се наблюдават огромни разлики.