Как се повишават цените на имотите в Пловдив, Варна и Бургас

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първите месеци на 2022 г.

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите. Най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните зони на градовете.

Ето анализът на Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES:

Данните от индексите PSPI, предоставени специално за "Имоти и инвестиции", ясно показват завой в посока ускорено нарастване на цените. А от данните на Агенцията по вписванията се вижда, че това не се е отразило на обемите продажби, които също продължават да нарастват. Най-голям ръст в обема на продадените недвижими имоти е регистриран във Варна - с 35% на годишна база. 

В Бургас повишението на продажбите е 17%. Единствено в Пловдив е регистриран лек спад с 3%, за който има вероятност да бъде наваксан в следващите месеци.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват. Още миналата година отбелязахме, че Пловдив има потенциал за нарастване на цените в централните и най-скъпи квартали, които бяха под нивата в другите два града. Сега това увеличение е факт - Пловдив премина границата от 900 евро на кв.м и почти успя да догони Варна и Бургас.

На старта на 2022 г. средните цени на жилищата в Пловдив преминаха прага от 900 евро на кв.м и с това се приближиха значително до цените във Варна и Бургас.

Годишният темп на нарастване на цените се ускорява от 4-5% през 2021 г. до 9.3% в началото на тази година, като по този показател Градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

Данните показват, че такъв бърз растеж не е имало от 2017-2018 г., когато градът усещаше ефектите от подготовката за Европейска столица на културата.

Може би на това се дължи лекият спад на обемите продажби, отчетени от Агенцията по вписванията (-3% на годишна база). По-скоро обаче това е временен ефект, тъй като доходите на населението продължават да нарастват и достъпността на жилищата се запазва на относително постоянни нива, даже с леко подобрение.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!