25% спад на сделките с имоти догодина

Европейската централна банка показа, че е сериозна в намеренията си да потуши инфлационния пожар в Европа, който месеци наред гори спестяванията на хората.

Финансовата институция, начело с Кристин Лагард, одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

Дали това ще се отрази на имотния пазар в България коментира пред БНР Пловдив брокерът на недвижими имоти Мирослав Язов.

Според него тази есен се отчитат по-малко сделки и по-ограничено търсене на имоти, което не е типично за този бизнес през есента, а бумът на покупко-продажбите е приключил отдавна. 

По думите му най-търсеният имот в Пловдив продължава да бъде двустаен апартамент до 100 000 евро, като и такива най-често се предлагат от строителните фирми. Къщите на село също са много привлекателни, показва статистиката.

Търсенето на луксозни имоти на кредит за собствено ползване ще бележи най-голям спад, смята Язов.

Най-скъпият район в града се оказва този около Медицинския университет, като съответно бул. "Васил Априлов" пък е най-скъпата улица.  Цените за квадратен метър там варират между 1500 и 1900 евро.

Според Язов трябва да се има предвид, че строителството е станало много сложно откъм документация, което ще го окрупни, тъй като дали за 20 или 200 апартамента, изискванията все трябва да бъдат покрити. 

Тенденцията, която се създаде по време на пандемията, за закупуване на имоти извън града не само, че се запазва, а и се увеличава, твърди брокерът. 

"Около 2 % от населението на всеки град си търси имот, което за Пловдив означава приблизително 12 000 сделки годишно. Следващата година се очаква 25 % спад. Пак ще има сделки, но ще се купува по-премерено" - каза още той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!