Взима се от всички, дава се на малко: 95% от българите без достъп до средства за саниране

Само 5-6% от многофамилните жилищни сгради у нас са санирани от 2008 г. досега. При запазване на този темп ще са нужни 200 години за обновяване на всички сгради в страната ни. 

За да се ускори процесът, е необходимо да се промени моделът на финансиране – от 100% държавни средства към самоучастие на собствениците на жилища в обновяването на сградите. Това мнение беше изразено от експерти в рамките на конференцията „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, организирана от „Климатека“, Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и инициативна група „Да обновим България“.

За десет години – от 2016 до 2026 г., инвестираните средства по програмата за обновяване на жилищата в България възлизат на 3,5 млрд. лв. Ако към тях се прибавят и средствата за обновяване на публичните сгради, сумата надхвърля 4 млрд. лв., съобщи Драгомир Цанев от „ЕнЕфект“. С първите пилотни програми от 2008 г. досега в България са обновени 2809 сгради. 

С новата програма на стойност 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат добавени още 1000 сгради. В същото време в страната ни има над 66 хил. многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване, коментира Цанев.

Според него със 100% грантово финансиране се инвестират много средства, но се постига не много голям резултат от гледна точка на брой санирани сгради. В същото време ЕС си поставя амбициозна цел за въглеродна неутралност до 2050 г., включително чрез намаляване на енергийното потребление на сградния фонд с 80%. Според Цанев България няма да успее да изпълни целите, включително защото на този етап въобще не се обсъжда обновяването на еднофамилни сгради, които се очаква да имат принос от 50% за постигането на националните енергийни цели.

Ясно е, че публичните средства за саниране на жилищата няма да стигнат за всички, изтъкна Цанев и добави, че грантовете от сто процента означават да се взима от много хора и да се дава на малко. 

Така 95% от хората няма да имат достъп до никакви средства за обновяване на жилищата си, а това ще са хората в по-малките населени места, отбеляза Цанев. Според него, за да се промени тази тенденция, трябва да има съучастие на собствениците, както по думите му се случва в нормалния свят.

Той даде пример с Палестина и Гана, където грантовете са 30%, а в Украйна работи Фонд за енергийна ефективност на пазарен принцип и в момента има много проекти. „В тези страни хората осъзнават, че отговорността за собствеността им е основно тяхна, а ролята на държавата е да помага инвестицията им да се възвръща в минимални срокове“, каза Цанев и призова да се създаде паралелна на сега действащата програма за енергийно обновяване на сградите за хората, които „ще останат извън борда“.