За саниране на всички нуждаещи се сгради у нас ще са нужни 200 години

Над 90% от сградите в България се нуждаят от саниране, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С темповете, които върви обновяването обаче, за обхващането на всички ще са нужни 200 години, казват от Национална асоциация на домоуправителите, цитирани от БНТ.

До няколко месеца ще тръгне новата вълна саниране, този път със 1.4 млрд. лв. от Националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се парите по новата програма да стигнат за близо 1000 сгради в цялата страна.

Как ще става кандидатстването

По нея могат да кандидатства всички сгради, строени преди 1999 година. Желаещите да санират сградата си, трябва да си направят Сдружение на собствениците и да го регистрират в общината. За целта е необходимо участието на поне 67% от собствениците на идеални части.

Друго задължително условие е да се подготвят технически паспорт, техническо обследване и енергийно обследване на сградата, като документи се изготвят от лицензирани специалисти срещу заплащане за сметка на собствениците. Председателят на Национална асоциация на домоуправителите Мартин Димитров посочва, че цените варират от 5.50 до 7.20 с ДДС на квадратен метър.

Финансирането ще е 80 и 100%

Неприятното е, че наличието на документите не означава, че сградата ще бъде одобрена за саниране и разходите могат да се окажат излишни. Програмата са саниране включва два варианта - при първия санирането се финансира на сто процента, а документи се приемат до 31 март 2023 година. Във втория случай парите от Европа покриват 80% от ремонта, а кандидатстването ще е от 1 април до 31 декември 2023 г.

Според Националната асоциация на домоуправителите, срокове за кандидатстване може да се окажат кратки и предварително да откажат много собственици от участие.

Очакваните проблеми

От МРРБ посочват, че за разлика от предишните кампании, сега министерството ще се включи активно. Освен това се премахва принципа "Първи по време, първи по право" и ще търсят сградите, отговарящи в най-голяма степен на критериите.

Критериите за кандидатстване ще бъдат публикувани в средата на ноември на сайта на Министерството на регионалното развитие и на сайта на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС.

Според председателя на Национална асоциация на домоуправителите Мартин Димитров програма е застрашена от липса на компетентни специалисти за изпълнение на топлоизолационен тип системи.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!