Пазарът на имоти удари прага на финансовите възможности на българите

След несекващия ръст през последните години, и особено през последните две, цените на жилищните имоти в България са достигнали точка на равновесие.

Така оценяват ситуацията брокерите след като в началото на лятото някои от решилите да купят имот се отказаха и излязоха във ваканция.

Въпреки оттеглянето на някои играчи от пазара кредитирането на сделките с имоти продължава да расте. Това показват не само данните от статистиката, но и коментарите на банкерите. Все още се дават кредити за по-голямата част от цената на жилищата.

Въпреки интереса към селски имоти заради пандемията и глобално хората продължават да мигрират към големите градове заради наличните инфраструктура, достъп до образование и здравеопазване, възможност за работа.

Пазарът достигна равновесие

Като цяло се забелязва забавено темпо на пазара и не се очаква някакво много сериозно ускоряване в близко бъдеще. Пазарът навлиза в равновесно състояние и засега тенденциите са да се запази по-дълго такова, което би дало възможност за неговото стабилизиране, анализира Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Някъде ударихме прага на възможност на българите да купуват имоти.

Интересът към новото строителство продължава да расте. Новите сгради са търсени поради по-съвременния си облик и иновативните решения в тях, но въпреки това пазарът продължава да поддържа близки ценови нива между новите и старите сгради. "Новото строителство определя тенденцията в цените, защото тя е пряко свързана както със себестойността на продукта, така и със съотношението търсене - предлагане. И когато неговата цена тръгне нагоре, тази промяна повлича целия пазар", казва Перфанова пред "Дневник".

На този етап пазарът не прави съществена разлика между новия сграден фонд, който се отличава и с по-добра енергийна ефективност и не се нуждае от обновяване на комуникациите и др. инфраструктурни и сградни елементи, за разлика от построеното преди десетилетия, което от своя страна често е неподдържано, морално остаряло и не отговаря на изискванията и нуждите на по-младото поколение, което вече доминира като участник на пазара, а също така и на новите нормативни изисквания за устойчивост.

Новите сгради се изграждат със съвременни материали и по иновативни технологии, които непрекъснато се подобряват, обстановката в общите части е приятна и визуално естетична - все неща, които за да се постигнат при старото строителство, трябва да се инвестира допълнително и да се обединят интересите и усилията на етажната собственост. Което включва и вземането на общи решения, а то по традиция в България е съпроводено с много трудности, казва още експертът. 

"Самите банки при разглеждане на заявките за отпускане на ипотечен кредит вече стимулират процесите за енергийна ефективност чрез предоставянето на по-добри ипотечни условия за сгради с по-висок енергиен клас", допълва тя..

"През последната 1 година отразяваме, че се покачва не само себестойността на строителството, а и всичко останало, което е нужно, за да се завърши имотът до етап годен за обитаване, а ценово пазарът все още не е догонил и това оскъпяване ", коментира Перфанова. 

Дава пример с новопостроен апартамент "на шпакловка и замазка", който след като се довърши и обзаведе и излезе на пазара, вече цената му е много по-висока.

Това не означава непременно, че потенциалните купувачи при висока цена ще се насочват към жилища по-старо строителство, защото дали имотът е в нова сграда не е единственият фактор, който влияе на продажната цена или на избора на купувача. 

Преди всичко е важно местоположението, но и достъпът до различни услуги и транспортните връзки. Цената и изборът зависят и от фактори като този, че заради дистанционната работа и обучение по-атрактивен може да се окаже имот с по-малка площ, но с повече и по-функционално разпределени помещения за самостоятелно обитаване.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!