Жилищните пазари по света удрят рязко спирачки 

В края на 2021 г. нещата изглеждаха розови за световния жилищен пазар. В 38-те страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) цените на жилищата растяха с най-бързия си темп от началото на воденето на статистика преди 50 години, пише Financial Times.

Анализ на данни на консултантската компания Oxford Economics показва сходна тенденция. В 41 страни, от Норвегия до Нова Зеландия, цените на жилищата растяха, подкрепени от рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и от купувачите с готови за харчене спестявания. Моментът за придобиване на жилище тогава едва ли можеше да е по-добър.

По-малко от година по-късно картината е съвсем различна. Докато собствениците на жилище в света трябва да се справят с все по-недостъпни вноски по ипотечните си кредити, бъдещите купувачи са изправени пред цени на жилищата, които растат по-бързо от доходите им. Това се случва на фона на световна криза с издръжката за живот, която се задълбочава.

Това, което се промени, разбира се, е призракът на растящите цени и сътресението за икономиката от нахлуването на Русия в Украйна.

Това ускори инфлацията, която сега е на десетилетни върхове в много страни, и централните банки в света бяха принудени рязко да затегнат паричната политика. ОИСР прогнозира също, че заплатите в реални изражения вероятно ще намалеят догодина.

Сега почти всички страни, включени в данните на Oxford Economics, се очаква да отчетат забавяне на покачването на цените на жилищата догодина, което ще бъде най-повсеместното поне от 2000 г. насам. Над половината от страните е вероятно да регистрират спад на цените, което се случи за последно през 2009 г.

 

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!