Каква посока ще поемат цените на имотите в България?

Охлаждане на имотния пазар в България има и то е от няколко месеца насам. Купувачите са се отдръпнали и отлагат взимането на решения за следващата година по ред причини.

Това каза Антон Илиев, съосновател на агенция "КА5 имоти", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очакванията на повечето купувачи за корекция е доста голяма, но не такива са нагласите на продавачите. Предстои пазар на хората, мотивирани да действат - независимо дали е действие за купуване или за продаване“, посочи събеседникът.

"Въпреки че очакванията на всички са да има много голяма корекция на цените, което е в следствие на фактори като очакваното повишение на лихвите по ипотечните кредити, то няма да се състои в тези мащаби, с които им се иска на повечето купувачи. Може би в края на следващата година, когато се сблъскат по-сериозно очакванията и реалността, ще имаме отговор на това каква корекция ще има в цените", допълни Илиев. 

Той посочи, че в края на тази година и през първото тримесечие на идната ще се постави рекорд по малък брой сделки спрямо доста предишни години.

"Дали моментът сега е подходящ за покупка на имот зависи изцяло от конкретния случай", каза още Илиев. И посъветва купувачите да изчакат, ако се колебаят, за да видят какво ще стане.

Голяма част от продавачите на пазара са там само с идеята да продадат на конкретна цена, като тя се определя само на база на това как са решили да реинвестират своите средства, обясни брокерът. "Разбирам, че повечето хора очакват на пазара да излязат много имоти, които иначе не биха се появили вследствие на затруднения с плащането на ипотечни вноски, но аз съм категоричен, че това няма да се случи“, коментира гостът.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!