Тихомир Тошев: България все още е остров на ниски лихви

Каква беше годината за жилищния пазар, ипотечното кредитиране и жилищното строителство, обобщават анализатори и участници на пазара, интервюирани от investor.bg.

Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“

2022 беше още една рекордна година за ипотечното кредитиране, тя е най-силната година, откакто съществува ипотечен пазар в България и  вероятно ще завърши с ръст от почти 30% в обемите на отпуснатите ипотечни кредити спрямо миналата година и от около 10% в броя на кредитите на годишна база.

Основната причина за рекордната година беше активността на пазара на имоти, особено през първото полугодие. Въпреки забавянето на жилищния пазар през второто полугодие интересът към ипотечното кредитиране остана висок заради ниските лихви. България все още остава остров на ниски лихви в сравнение с почти цяла Европа.

Очакванията за повишаването им ще бъде един от основните фактори, които ще оказват влияние върху ипотечния пазар през 2023 г. Тези очаквания със сигурност ще притеснят част от хората, особено тези с по-ниски доходи. Но говорим за тенденция за повишаване на лихвите вече от шест месеца, след като ЕЦБ започна да вдига основната си лихва от лятото на тази година, а в САЩ този процес стартира още по-рано. 

За момента не се наблюдава голям отлив на клиенти – тези с по-ниски доходи се изтеглят от пазара, но хората със стабилни доходи и добри спестявания продължават да са активни и на пазара на имоти, и на пазара на ипотечно кредитиране.

Песимистичната ми прогноза за 2023 г. е за по-спокоен пазар, може би спад на сделките с около 15% спрямо 2022 г. и спад с около 10 на сто при ипотечните кредити. Очакванията ми за лихвите по ипотечните кредити са в края на следващата година те да бъдат на ниво от 3,5%-4%.

Тези нива няма да откажат твърде много кредитополучатели, защото доходите в България нараснаха значително в последните пет години и на пазара има доста хора с високи доходи, над средните за страната, чийто интерес към пазара на имоти и кредити се запазва. По отношение на цените на жилищата дори в песимистичната си прогноза не очаквам спад в шестте най-големи града в страната, тъй като все още наблюдаваме силен интерес към покупките на имоти и малък интерес от продавачите да предлагат жилищата си на пазара.

Оптимистичната ми прогноза за пазара на ипотечни кредити е повторение на рекордната 2022 г. и по-малък спад на сделките с имоти с около 5%-6%, но предвид тенденциите, които наблюдаваме в последните месеци по-песимистичните ми очаквания изглеждат по-близо до реалността.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***