Жилищата у нас поскъпват 2 пъти по-бързо, отколкото в ЕС 

България е на пето място в ЕС по ръст на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между юли и септември жилищата у нас са поскъпнали с 15,6%, както показаха и данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. Ръстът на цените достигна нов 14-годишен връх, след като през второто тримесечие беше отчетено повишение с 14,6 на сто.

Цените на жилищата у нас са нараснали през третото тримесечие над два пъти по-бързо спрямо средния ръст в ЕС и еврозоната от съответно 7,4% и 6,8%, показват данните на Евростат. Докато в България покачването на цените на жилищата се ускорява, на европейско ниво тенденцията е към забавяне – през третото тримесечие жилищата в ЕС и еврозоната са поскъпнали с най-бавния си темп от първите три месеца на 2021 г.

През третото тримесечие цените на жилищата са отбелязали най-голям годишен ръст в Естония (24,2%), следвана от Унгария (21%) и Литва (19,3%). Преди България е и Чехия с покачване на цените от 16,6%.

Дания е единствената страна членка на ЕС, която отчита спад на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие от 2,4%, а съседните Швеция и Финландия все още регистрират анемичен растеж от съответно 1,1% и 1,3%.

15 от 27-те страни членки на ЕС отчитат двуцифрен ръст на цените на жилищата си към третото тримесечие на м. г. През същия период цените на наемите в ЕС са нараснали с 2,1%.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ