Какво трябва да знаем за различните видове подемна техника?

В строителната и други сфери от живота, където се налага преместването и качването на големи товари на определени височини, се използва именно подемна техника.

Различните условия на работа изискват употребата и на подходящото оборудване, за отделните видове на което ще разкажат в статията от Izotech.com.

Къде намира приложение подемната техника?

Представлява група от механизми и оборудване, използвани за преместване, повдигане, монтаж и демонтаж на тежки и големи предмети. Включва различни машини и оборудване за това предназначение. Различават се по своята мощност на товароподемност, което означава, че в зависимост от оборудването, оптималното тегло на товара може да варира.

Доста често подемните съоръжения се използват в строителните и товаро-разтоварни дейности. Приложение намират и при необходимост от повдигане и преместване на тежък товар на кратки разстояния. За качване на стоки на голяма височина, за подобряване на организацията на продукцията в складовете и фабриките.

Кои са отделните видове и техните особености?

В механизмите на подемната техника се използват различни елементи за предаване на въртящия момент, като червячни предавки, верига, барабанни механизми, зъбни колела и т.н. Могат още да са ръчни, електрически, дизелови или бензинови. В зависимост от предназначението си, в категорията подемна техника влизат:

  • крановете – мощни механизми за повдигане и пренасяне, движение и сваляне на тежки и големи предмети. Съществуват отделни видове, като мостови, кулокранове, автокранове, телескопични и други;
  • лебедки – по-малко мощни механизми, обикновено електрически, в основата на които стои различен по мощност електродвигател, монтиран върху метална здрава стойка в нейната горна част. Повдигането е до височината на електродвигателя, което се извършва с метално въже и кука в единия му край;
  • колички – това обичайно са ръчни, но има и електрически, специално пригодени подвижни съоръжения за повдигане на тежки товари и транспорт на кратки разстояния. Обичайно се използват в складовете за подредба и разместване на готовата продукция.

Кои са правилата за безопасна употреба?

Оператор на подемна техника е квалифицирано лице, с притежание на нужните документи за издържани специализирани курсове. От Izotech.com още съветват, преди употреба, първо, да се провери надеждността на фиксиране и изправността на механизма. В случай че липсват постоянни крепежни елементи и подпорни стойки, да се вземат мерки за контрол на неговото позициониране по време на работа. Операторът да борави бавно и плавно с оборудването, както и да се договорят предварителни жестове между работниците, за да се координира повдигането и движението на товарите.

Поради скъпата техника и невъзможността за нейната покупка, малките фирми с ограничени бюджети често пристъпват към вземане под наем на подобно оборудване. От Izotech.com твърдят, че специализираните фирми отдават в допълнение и придружаващите аксесоари, като рампи, естакади и други.