Собствениците полудяха: Когато никой не иска имота, вдигаш цената

Заради поскъпването на имотите в последните години, последвано от сънищата на продавачите, че забогатяват за една нощ, meduzata.com започна поредицата СОБСТВЕНИЦИТЕ ПОЛУДЯХА.

В тази своеобразна подрубрика ви разказваме за комичните оферти на пазара на недвижими имоти в Бургас.

ЧЕТЕТЕ ТУК!

Днес ще ви запознаем с един често срещан феномен.

Какво прави собственик, който се опитва да продаде имота си неуспешно месеци наред, дори години? Логиката иска от него да намали цената, защото няма непродаваема стока, има грешно определена цена.

Противно на всякаква здрава мисъл обаче собственикът вдига цената. Защото имало инфлация...

Ето и примери от жк Възраждане, Бургас:

  • Офис на партер, който не може да се продаде три години на цена от 49 000 евро, внезапно се появява с цена от 57 000 евро.
  • Малък апартамент, на тапа от 1998 г., на 6 жилищен етаж, без асансьор, без тераса, с малки прозорци с арки, от 4 години не може да се продаде за 40 000 евро, но сега собствениците вдигат цената на 50 000 евро.
  • Магазин, който е 47 квадратни метра е на пазара от два месеца. Отначало за 80 000 евро, по-късно за 100 000 евро. 

Каква логика следва продавачът? 

В първите дни, когато един имот се обяви за продажба, собственикът получава десетки обаждания. Буквално на всеки десет минути.

Така той се заблуждава, че имотът му е много търсен и че вероятно е на ниска цена.

Хората, които се интересуват от обявата му, обаче са единствено брокери. Някои от тях дори не се представят като такива, за да не бъдат отрязани веднага.

И започва вдигането на и без това високата цена и многото куриози на пазара. Който следи переодично специализираните за имоти сайтове, може би е забелязал как едни и същи оферти стоят с години, само цената им се сменя.

Така един имот дори да е бил добър, той вече е нарочен като проблемен от страна на купувачите, тъй като го гледат обявен от дълго време. Така той става застояла стока.

Съвет от брокера към продавачите:

Един имот, обявен за продажба, трябва да стои на пазара не повече от месец, за да му се вземе добра цена. Колкото повече престоява, толкова повече му пада цената. Накрая се продава на по-ниска от пазарната.

Затова е важно пазарната му стойност още отначало да се определи правилно.

Съвет от брокера към купувачите:

В момента нормалната цена на търговските обекти в жк Възраждане е 800 – 1200 евро взависимот от локацията им. Не плащайте повече!

До скоро!

Текст: meduzata.com

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо