Предстои лихвите по ипотечните кредити да се «нормализират»

От няколко месеца насам в България тече процес по нормализиране на лихвите по корпоративните и потребителските заеми. Това обаче все още не важи за лихвите по ипотечните заеми, чието ниво остава близо до рекордния минимум от около 2.6%.

Така се стига до необичайната ситуация, в която България държи едни от най-ниските лихви по жилищни кредити в Европа.

Очакванията на икономисти и централната банка са лихвите по ипотечните заеми да започнат да растат по-бързо в следващите месеци благодарение на някои мерки на централната банка, като повишаването на антицикличния капиталов буфер и задължителните минимални резерви на банките.

До необичайната ситуация се стига, тъй като банките в България ценообразуват лихвите по ипотечните заеми по специален начин – използва се цената на депозитите, които банките привличат. Така рестриктивната политика на Европейската централна банка (БНБ) от последната повече от година не успява да повлияе на цената на ипотечните заеми в България.

Ситуацията бе подобна и в Хърватия, където банките ценообразуват лихвите по ипотечните заеми също на база депозитите, но чрез референтен индекс, определян от централната банка. В България обаче няма общ индекс, а банките използват собствени референтни лихви за целта.

След като Хърватия влезе в еврозоната, банките се отказват изцяло от този подход и започват да използват индекса Euribor или цената, на която правителството взима своите дългове, или използват фиксирана лихва.

„Нещо подобно се очертава и в България. Причината за тази промяна в начина на ценообразуване е трансмисионният механизъм на ЕЦБ, който се очаква да сработи. Вероятно това е промяната, пред която стоим. Ако трябва да говорим в числа, можем да говорим за процес на нормализиране на ипотечните кредити до стойности около 3.5% през следващата 1 – 2 години. Това е ниво, което в никакъв случай не представлява риск за качеството на кредитите“, смята главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, който взе участие по време на банково-финансовия форум на сп. „Мениджър“.

Той изрази мнение, че непосредствени рискове пред имотния сектор в България няма.

„Ако има проблеми на пазара на труда, те бързо ще мигрират към имотния пазар. Не виждам особен риск на пазара на труда в момента. Положително е, че работим на пълна заетост. България изглежда добре, но външната среда не е така“, посочи той и даде пример с понижаването на цените на имотите в редица страни от Европейския съюз.

По негови думи вече в 10 страни от Европейския съюз има спад в цените на имотите на годишна база. В половината от останалите също предстои такъв.

„Имотният пазар в момента може да изглежда добре, но това е икономика, която много зависи от външните фактори“, посочи още той.

Основните рискове пред България

Според Павлов основни рискове за България са опасността от подновяване на политическата нестабилност.

„Това е впечатлението, което имам от срещи с инвеститори. Когато имаме продължителни периоди на политическа нестабилност, институциите намаляват работа и впоследствие спират да работят. Започват да се трупат проблеми, а рискът от популистки вот нараства. За мен това е централната опасност“, коментира Павлов.

Икономистът Евгени Кънев е на същото мнение.

„Важно е да има редовно правителство, което да прави реформи“, подчерта Кънев.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо