Колко стигнаха цените на имотите у нас

В последните дни на 2023 година - на около 10% се очаква да бъде изчислен ръстът в цените на имотите през вече отиващата си година. Въпреки че според европейската статистика е един от най-високите, жилищата у нас остават сред най-евтините в Европейския съюз.

Все повече българи търсят по-качествен имот и според анализите на брокери тази тенденция движи пазара в момента, показват „Числата на седмицата“ на Нова телевизия. Купувачите стават по-внимателни в избора си, а когато имотът им се стори достатъчно качествен, напълно завършен или дори обзаведен, са готови да платят и по-висока цена от тази, която са предвидили или пък да намалят от квадратурата. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища, а не предимно двустайните, както беше доскоро.

Търсенето и предлагането са почти изравнени, което означава, че за една нова оферта в момента има един купувач. Ако цената е реална и имотът оправдава изискванията на купувача, се продава за около 3 месеца. Данните показват, че от началото на годината ръстът в цените варира между 5 и 10%, като колко точно е той ще стане ясно, след като годината приключи.

Казано с други думи, за покупката на 1 квадратен метър в София сега е необходима малко над 1 средна столична заплата. Въпреки ръста, имотите днес са по-достъпни отколкото през 2008-ма например, когато за 1 квадрат са били нужни три средни софийски заплати. Въпреки различните кризи през последните години обаче, засега спад в цените не се очаква. В Пловдив, Варна и Бургас, където доходите са по-ниски, 1 квадратен метър се равнява на близо заплата и половина.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ