Да вложим ли парите си в имот при инфлация

Все по-често исканията са свързани с високо качество на вложените материали при новите сгради, както и с качество на околната инфраструктура, каза Николай Стоянов, мениджър "Бизнес имоти".

По думите му инвеститорите разбират това и като цяло се стараят да отговорят на очакванията. 

Също така купувачите не искат да споделят риска с инвеститора при покупка "на зелено" в строяща се сграда, а очакванията са минимално първо плащане от 10-20 процента при подписване на предварителен договор, а цялата останала сума да бъде платена при придобиване с Акт 16 за сградата, каза той.

В момента на пазара наблюдаваме повече имоти, които се купуват за лично ползване поради нужди на купувачите, изтъкна Цветелин Иванов, мениджър "Продажби". Нуждите им се състоят в това да да се преместят в по-голямо жилище, да увеличат апартамента си с още една спалня или кабинет, или да се преместят от апартамент в къща. Най-често промяната от двустаен в тристаен или от тристаен в четиристаен апартамент се случва в същия квартал.

Купувачите, които закупуват имоти за лично ползване, често не намират перфектния имот на пазара, който да отговаря на всичките им изисквания и да е готов, обзаведен и с Акт 16, и за това голяма част се насочват към имоти ново строителство в процес на изграждане. По думите му другите участници на пазара на жилищни имоти са тези, които закупуват имоти с цел инвестиция.

Освен стандартния метод за "покупка, ремонт и препродажба с печалба", се търсят имоти и "на зелено" с цел да бъдат препродадени на по-късен етап от строителството с печалби между 15 и 30 процента за период между 12 и 24 месеца, без да бъдат нотариално придобити. 

Пазарът все още може да отговори на изискванията на купувачите, но ще бъде нужно да изчакаме да видим как ще повлияе политиката на партията, поела управлението на столицата, тъй като тяхната цел е по-ниско и по-малко застрояване с цел София да не бъде презастроена, коментира Иванов.

Според него това ще повлияе положително на начина на живот във вече съществуващите квартали на столицата, но много хора няма да могат да си позволят покупка на жилище в града и ще бъде нужно да търсят по периферията на София. Тенденцията тогава би била да сменим модела си на живот като на запад и да пътуваме по час-два в посока, докато стигнем до работното си място.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

Защо банката не дава кредит