Какво предстои на жилищния пазар през 2024-та?

Жилищният пазар в България през 2024 г. ще поеме в нова посока. Това е прогнозата на компанията за недвижими имоти „Имотека“ за следващата година. Според експертите там през предстоящата година наемният пазар ще увеличи обема си в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите.

През изминаващата година средната цена на наемите в София е била 550 евро. Най-често се отдават двустайни жилища, следвани от тристайните. А сред най-желаните квартали са „Младост“, Център, „Овча купел“, „Манастирски ливади“.

Сделки

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички.

Инвестиционно настроените клиенти на „Имотека“ продължиха да бъдат активни през 2023 г. макар техният брой да намаля в общата пазарна картина. Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване”, уточнява Явор Пейчев, изпълнителен директор на компанията.  

Според него тази тенденция няма да се запази през 2024 г. „Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например 20% при подписване на предварителен договор и 80% при получаване на разрешение за ползване. Това допълнително катализира пазара на ново строителство”, допълва Пейчев.

Цените на жилищата

По думите му, цените на качествените имоти в престижните квартали в София ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6 – 8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата.

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са „Лозенец“, „Кръстова вада“, „Малинова долина“, „Младост“, „Овча купел“ и „Манастирски ливади“. Очаква се те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да станем свидетели на 5 – 10% ръст в обема сключени сделки.

Профил на купувача

Според компанията за недвижими имоти профилът на купувача през 2023 г. е бил мъж на 40 години от сферата на финансите, търговията или IT. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на клиентите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

Изтичащата 2023 г. започна с отлив на купувачите, но от март насам наблюдаваме повишаваща се активност. Запитванията достигнаха нивата от 2021 г. Но сделките, които се реализират с 1 – 2 огледа, вече са рядкост. Клиентите добре обмислят всяка стъпка преди да предприемат действия за покупка”, казва Георги Пейчев, мениджър в „Имотека“.

Те предпочитат да погледнат възможно най-много имоти, а продавачите са склонни на отстъпки в цените при реално заявен интерес. Сделките се финансират основно с банкови кредити, а лихвите на този етап са на нива под 3 – 3.5%

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

Защо банката не дава кредит