Арх. Йорданка Георгиева: Строим соц общежития в Слънчев бряг

Архитект Йорданка Георгиева от Бургас остро разкритикува строителството на ваканционни имоти по Южното Черноморие.

Бургазлийката е работила по редица проекти в Съединените американски щати, Европа и Близкия изток.

Тя бе сред участниците в дискусионната среща "NextHome Black Sea 2024: Черноморски форум за ваканционни имоти", която се проведе в Бургас. 

По време на събитието Георгиева коментира: "Българските ваканционни имоти не могат да се нарекат ваканционни. Те не са рентабилни. За тях може да се говори като за едни апартаменти. Това е така, защото българския хотелиер или собственик на супермаркет мисли само за собствената си печалба".

Георгиева посочи, че арабски инвеститори например биха имали интерес към такива имоти у нас, само ако работят целогодишно и имат рентабилност. "Нашите имоти работят по 3 месеца в годината. Освен това те са апартаменти, а не ваканционни, липсват общи части, фитнеси, спа зони и място за срещи", каза тя.

„Ние не разсъждаваме за ваканционните селища като за ваканционни. Тук се говори за едни апартаменти. Но ние не създаваме комплекси. Ние създаваме места за рекреация. Места, където хората ще се развличат. Хората са дошли на почивка, а не за да влязат в апартамента“, подчерта Йорданка Георгиева. 

По отношение на най-големия курорт по Южното Черноморие – „Слънчев бряг“, проектантът обясни, че преди години той е бил замислен по по-правилен начин като концепция и подход, отколкото това, което в момента се застроява:

„Строим соц общежития, защото визуално така изглеждат отвън, да не говорим за архитектурата. Ние можем ли с тази визия и това презастрояване да привлечем инвеститори отвън? Това тотално трябва да се промени.“, пита тя.

„Има промени в добра посока, но има още много какво да се желае и това е най-вече по отношение на планирането. Ние като архитекти трябва да седнем и да говорим за концепции. Един ден ще има нов „Слънчев бряг“, с нова концепция“, посочи арх. Георгиева. 

„Места като „Слънчев бряг“ и „Свети Влас“ предразполагат повече като ваканционни имоти. Но те трябва да бъдат ваканционни, а не да са апартхотели. Българският строител строи срещу обезщетение, поради което той уплътнява един парцел на максимум. Затова няма общи части, няма СПА, няма фитнес.“ 

Именно поради тази причина в чужбина се върви към еволюция в архитектурно отношение, докато в България се върви към регрес. 

„След 30 години „Слънчев бряг“ ще има нова концепция. И като инфраструктура трябва да се променят нещата тотално – спазване на отстоянията, повече зеленина, свободни площи“, допълни Йорданка Георгиева.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо банката не дава кредит