Особености на българското саниране

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са постъпили много жалби след обявяването в края на миналата година на класираните 756 сгради,

които ще бъдат обновени безвъзмездно със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), но малко от тях оспорват достоверността на конкретни енергийни сертификати. 

Затова на този етап министерството не е сезирало Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) с искане за масова проверка на всички 3068 подадени проектни предложения по първия етап от програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирано с европейски средства. Това каза при изслушване в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Според него такава проверка не е целесъобразна при нивото на постъпилите жалби, нито е практически възможна. „Ако направим програмата заложник на такава проверка, това означава, че се отказваме от нея. На този етап считам, че няма достатъчно данни, които да показват, че тя е опорочена до степен да бъде прекратена“, заяви министърът.

Той обаче увери депутатите, че при всеки конкретен случай, при който се констатират неверни данни в енергийните сертификати след проверка на АУЕР или Европейската прокуратура, МРРБ ще прекрати дори сключени договори за финансиране и ще изиска пълно възстановяване на всички средства от бенефициентите.

Цеков призова гражданите, които имат съмнения или конкретни данни за недостоверност на енергийните сертификати, да сезират АУЕР, МРРБ или органите на Европейската прокуратура.

Той съобщи, че за момента в министерството са постъпили само три сигнала, в които се оспорват данните в конкретни енергийни сертификати. В повечето жалби и сигнали се изразява общо недоволство, без да се посочват конкретни мотиви, допълни той. 

„Разглеждаме всяко едно възражение, при наличието на технически грешки се извършва корекция“, каза регионалният министър. И допълни, че това е причината все още да не са издадени индивидуалните административни актове, с които се одобрява или отказва финансирането. „Когато бъдат издадени, те ще бъдат предмет на съдебен контрол по реда на АПК“, отбеляза той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?