Бургас е лидер по въведени в експлоатация жилища 

Бургаска област е лидер през първото тримесечие по брой нововъведени в експлоатация жилища у нас след спад в областите Пловдив и Варна и при непълни данни за София, съобщава Националният статистически институт (НСИ). 

Забавянето в част от най-големи области тласкат надолу броя на въведените в експлоатация жилищни сгради и броя на жилищата в тях в цялата страна съответно с 20% и 21,5% спрямо същия период на миналата година. Общата им площ също спада с 41,6%, сочат изчисления на Investor.bg на база предварителните данни на НСИ.

1026 жилищни сгради с 3475 жилища в тях и обща площ от близо 275 хил. кв. м са били въведени в експлоатация в началото на годината, показват данните на националната статистика.

Забавянето през първото тримесечие е в разрез с тенденциите през 2023 г., когато въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилищата в тях нараснаха спрямо предходната година.

Средната площ на нововъведените в експлоатация жилища в страната през първото тримесечие е 102 кв. м в сграда със средно четири жилища.

В София между януари и март във включените в статистиката райони Витоша, Възраждане, Красна поляна, Кремиковци, Надежда, Слатина и Студентски са въведени в експлоатация 96 жилищни сгради, жилищата в тях са 548, а общата им площ достига почти 53 хил. кв. м. Източник: НСИ Източник: НСИ

Значителен спад на въведените в експлоатация жилищни сгради и на жилищата в тях има в област Варна. През първото тримесечие там акт 16 са получили 394 жилища в 108 сгради, което е спад съответно с 41,4% и с 20%. Общата им площ е почти 34 хил. кв. м и намалява с 38,4%. Средната площ на жилищата, получили разрешение за ползване в морската столица, е 86 кв. м и те се намират в сгради със средно четири жилища.

На обратния полюс е Бургаска област, там между януари и март са въведени по-малко, но по-големи жилищни сгради, сочат данните на НСИ. 89 жилищни сгради са получили разрешение за ползване през периода, или с 52 по-малко спрямо първото тримесечие на 2023 г., но жилищата в тях са 597, или със 72 повече спрямо година по-рано. Разгънатата им застроена площ от малко над 56 хил. кв. м е с 28,2% над нивото през първото тримесечие на миналата година.

Средната площ на въведените в експлоатация жилища в Бургаска област е 94 кв. м и те се намират в сгради със средно седем жилища в тях.

В Пловдивска област е отчетен спад на въведените в експлоатация жилищни сгради и на жилищата в тях, но той е по-ограничен в сравнение със София и Варна. 147 жилищни сгради са получили акт 16 в областта с 357 жилища в тях и общо РЗП от 46,4 хил. кв. м. 

Сградите са с 28 по-малко спрямо година по-рано, а жилищата в тях намаляват с 39, или 10%. Общата им площ отбелязва спад от 7,4% на годишна база. Тук средната площ на жилищата, получили акт 16, е 130 кв. м и те се намират в сгради със средно три жилища в тях.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?