785 евро/кв.м е средната цена на жилище в Бургас

След негативните тенденции и отлива на купувачи в началото на годината, през последните месеци се забелязва активизация

на руските купувачи, като наред с това протича процес на нарастване на търсенето от страна на британци, както и на голямо разнообразие от националности, които проявяват интерес към имотите в България.

 

Бургас и Южното Черноморие

Второто тримесечие беше относително по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината. Спадът в реализираните продажби на имоти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 30% на годишна база, а средната цена на закупените апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 600 евро/кв.м., което е близо до цените от 2014 г.

Офертните цени в най-големия морски курорт също вече задържат нива, след като отбелязаха спад с около 10% в първите месеци на годината. Имотният пазар в Слънчев бряг вече се балансира след отдръпването на руските купувачи в края на миналата година и към момента се възстановява в разгара на летния сезон. Активни купувачи към момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други.

Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като се забелязва, че Сарафово привлича доста голям интерес напоследък. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 785 евро/кв.м.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи.

 

Варна и Северното Черноморие

И през второто тримесечие на 2015 г. имотите в и около Варна продължават да се радват на добър интерес. Сделките през изминалите месеци са нараснали спрямо същия период на миналата година, а средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м. по данни на BULGARIAN PROPERTIES.

Най-многобройни купувачи в района са българите и британците. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Британците, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около Варна, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски имоти около Варна, а средната цена на закупените от тях имоти е около 40 000 евро.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови