Бургас може да има голям стадион на Пети километър

Интервю на Стиляна Божидарова с кмета на Бургас Димитър Николов

 

Община Бургас може да има голям и модерен стадион на Пети километър. Това разкри кметът Димитър Николов единствено и само за burgasdream.com. В интервю за нашата медия градоначалникът разясни, че 23-те дка в ж.к. „Славейков”, предвидени за плувен комплекс са недостатъчни за изграждането на футболен стадион, затова общината ще издигне супермодерен спортен комплекс. Теренът беше отдаден на концесия на Федерацията по борба, а инвеститорът „Евробул Холдниг“ АД трябваше да изгради внушителен плувен басейн, но вчера стана ясно, че кметът Николов е входирал докладна записка в Общинския съвет за прекратяване на концесията. Как се стигна до тази развръзка и ще има ли Бургас общински стадион, градоначалникът обясни ексклузивно за burgasdream.com.

 

- Г-н Николов, защо поискахте разваляне на концесията за басейна в жк „Славейков?

- Направихме вече няколко срещи с президента на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, човек, когото аз много уважавам. Той е донесъл много мигове на слава за българския народ с неговите шампионски титли, но федерацията по борба вече две години не успяват да организират финансови средства, да си реализират проекта, за който гарантираха, че им е обезпечен. 

Вярно, до момента вложиха някъде около милион и половина, но остатъкът от средства не бяха осигурени. Може би ги подведе фирмата, която пое този ангажимент към тях, защото те дойдоха със сериозни намерения. Всичко се случва, все пак ако успеят да осигурят средствата до сесията, те могат да продължат проекта.

- В противен случай?

- В противен случай общината е готова с резервен план. Аз имам идея там да направим общински спортен комплекс, защото теренът е предвиден за спорт и аз не смятам да се експлоатира за нещо друго. Ще стане много съвременен спортен комплекс, освен басейн, там ще има две многофункционални тренировъчни зали. 

В момента има някъде около 16 отбора, които няма къде да тренират. Ще направим хубав паркинг, детски кът, със сигурност ще има и хубаво игрище за футбол с изкуствена настилка, хубаво осветление, така както общината прави съвременните спортни комплекси. Вече имаме добрия отзвук от спортните комплекси в „Изгрев” и „Славейков” и съм убеден, че този ще стане още по-модерен и още по-търсен и обичан от бургазлии.

- Мислили сте върху варианта там да се направи общински стадион?

- За стадион там разстоянията са доста малки и не отговарят на изискванията. Това е първата идея, за която се сетихме, но като територия няма да ни е достатъчна.

- Другият вариант за общински стадион е Пети километър, доколко осъществим е той?

- Да, там има един голям терен, в момента архитектите обследват територията и ние вече сме го резервирали в общия устройствен план за голям стадион и спортен комплекс. Нищо чудно това, което бяхме прогнозирали за следващите 10 години, да го изтеглим сега във времето.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови