Камено подготвя проекти за чистене на дерета и за крепостта Русокастро

Интервю с Жельо Врадунски, кмет на община Камено

      -       Г-н Вардунски, имахте посещение от делегация от Турция? Каква беше целта на посещението в община Камено?

-       На гости бяха кметовете на турските градове Узункьопрю и Виза във връзка с програмата за Трансгранично сътрудничество, нашата община трябва да има град от Турция, с който да си сътрудничи. И поради тази причина ние ги поканихме. Нашите общини да се побратимят, за да могат да се изпълняват проекти по програмата за Трансгранично сътрудничество. Те също имат голям интерес. Виза е исторически град в Турция с много старини. Демиркьой или на български Малък Самоков пък има много природни дадености, покрити от мрежа, аналогична на Натура 2000.

-       Вероятно намерихте теми за бъдещи общи проекти?

-       В новия програмен период на Трангранично сътрудничество са залегнали историческите ценности и екологията. Ние имаме крепостта Русокастро, която се нуждае от средства за археологията. Имаме проблеми и с доста непочистени дерета, които при по-обилни валежи причиняват наводнения – заливане на населени места, на пътища. Така, че и в двата лота, които се откриват по програмата се оказва, че имаме доста сходни интереси трите общини. Като ние можем да сключим договор за сътрудничество с две турси общини и парите са половината за нас, а половината техни. Двамата кметове ще си ги делят както преценят. Това няма да се отрази върху нашето финансиране.

-       Имате ли вече идеи за конкретни проекти по Трансгранично сътрудничество?

-       Да, имаме идеи за проекти и работим по тях. Дадохме им вчера да разгледат договора, който предлагаме за сътрудничество и вече да подпишем официално споразумението.

Първият проект ще е за почистване на деретата. Защото през миналата година остана за малко да дадем човешки жертви на територията на село Черни връх. Аз насочвам проектантите да работят за закупуването на един по-мощен багер. За да може да работи в деретата. В момента общината разполага с два, които са малки и не могат да работят качествено. Защото, ако сега работим по еднократното им почистване, така или иначе после пак ще трябва да ги чистим, защото ще стане пак същото. И ще се наложи да наемем голям багер, който има 600 лв. машиносмяна.

        А ако го имаме да си го управляваме в общината, първо ще сме по-оперативни, а второ ще си чистим деретата       постоянно с минимум средства.

        Вторият проект е за крепостта Русокастро – по втория лот. Там ще хвърлим доста усилия да се направи археологията, за да започнем, след като минат археолозите, да определим къде ще е достъпът до крепостта, за да може се отива. Сега няма как да се направи път преди археолозите за са минали. Защото може пътят да унищожи някоя археологическа ценност. По-нататък като втори етап ще има надграждане на крепостта.

Разговора води Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови