Георги Базотев: Бургас може да има модерна конна база като Виена и Барселона, само трябва да промени философията си на стопанисване

Георги Базотев е един от най-големите спортни меценати в региона. Той е председател на Конен клуб „Кан Крум” - Бургас и регионален представител на Българската федерация по конен спорт за Южна България. Най-голямата гордост на предприемача – дъщеря му Сияна е сред най-талантливите ездачи в страната. В интервю за Burgasdream.com Базотев говори за проблемите и възможностите в конния спорт, за конната база в Бургас и предстоящите състезания.

- Г-н Базотев, изпращате изключително успешна година с много постижения. Кои за Вас са най-ценните?

- Годината беше изключително успешна за нас. Имахме представители в националните отбори за юноши и деца, които се представиха отлично. На Балканското първенство, където участваше Жени Михова децата взеха отборно трето място. На същото първенство при юношите участваше Сияна Базотева, която също се представи много добре. Преди това записаха и добри резултати на Републиканското първенство. Сияна стана вицешампион при юношите, а Жени - трета при децата. Като цяло едно нелошо представяне, което е резултат от грамотно извършваната състезателна дейност.

- Сам ли издържате Конен клуб „Кан Крум”? Помага ли община Бургас?

- Общината се опитва да помага, за което им благодаря, но среща трудности в подхода към тази дейност, тъй като тя е съвсем нова. Започнала е през 2007-а година и е нормално когато няма ясни традиции да се срещат подобни проблеми. За съжаление оставам с впечатление, че общината не е много уверена как трябва да подходи. Това нещо с времето се решава, хубаво е да е по добрия начин – т.е. като се видят проблемите, да се намери правилният подход към тях и след това да не се повтарят.

- Докъде стига преместването в Минерални бани? Стои ли все още на дневен ред тази идея?

- Не знам доколко е перспективна подобна идея. От една страна хубаво да се направи конна база в Минерални бани, тя ще бъде обаче една от немалкото конни бази, които се появиха край Бургас – както на юг, така и на север, но в този си вид, както е запланувана, няма да може да обслужва основната цел на конно-спортната дейност в Бургас. Основната цел в конния спорт е възпитателната, което означава да има някаква масовост. В Минерални бани, както и на други места това трудно може да стане. Помислите как едно дете ще вземе само автобуса и ще отиде до там, като измине неколкостотин метра в парка, който към този момент не е охраняем, ще тренира и ще се върне. И всичко това ще се случи заедно с учебния процес. За съжаление не виждам как ще стане в този си вид. Иначе приветствам идеята Бургас да има още една конна база.

Ако иска общината да изгради в Минерални бани, но с друга концепция – не за масов спорт. Вижте, Бургас не е град за една конна база. Ако конните бази се възприемат като място за възпитание на децата, ако се възприеме, че това е полезно, то тогава и 5-6 конни бази няма да са много за Бургас. Като го казвам това, предполагам, че много хора ще изтръпнат, като си представят на няколко места в Бургас едни мръсни, миришещи обори. А това го има само тук. В нито една конна база, която съм обиколил в цяла Европа, не може да видите и една стиска отпадъци от постела, който се слага на животните. Няма такова нещо никъде.

Тук хората масово си представят, че конната база представлява едно голямо бунище в едната посока, един плац в другата и едни конюшни, които миришат в средата. Няма как да не мирише, след като не е мито две години. Мога да ви предоставя снимки от Мадрид, Барселона, да не говоря за Будапеща, Виена… Навсякъде в тези градове има големи конни бази в центъра на града, разположени непосредствено до кафенета и ресторанти, най-хубавите места в европейските голф комплекси са точно конните бази. Те са най-приветливите и най-интересните за разходка. Това трябва да е нашата цел. Не е проблем конната база, проблем е нейното стопанисване, където също трябва да придобием навици.

Практиката е показала, в България има на 3-4 места бивши и настоящи общински и държавни конни бази. Веднага се вижда къде те се стопанисват грамотно. Такива конни бази има в Шумен, където от няколко години вече конната база е предоставена за стопанисване на един от клубовете. Една от най-качествените конни бази в България пък е в Божурище край София, тя е отдадена на концесия на спортен клуб. Примерът, който най-много се доближава до организацията в Бургас е спортната база Хан Аспарух в София. И понеже тя е държавна, е най-добрият пример, че общественото стопанисване на една конна база е трудно.

- Конният спорт в Бургас придобива все по-голяма популярност, откакто вие се заехте с него. Какво още му е необходимо за едно качествено стопанисване?

- Много е просто. Необходим е отговорник по тази дейност. Докато отговорникът е един голям обществен орган като община Бургас или общинско предприятие, или дирекция към общинската администрация, отговорността се размива и резултатът го няма. Това е необходимо – съвестен стопанин. Трябва да има и един отговорник. Една дейност, в която липсва отговорник, е обречена на неуспех.

- Какво е състоянието на манежа в парк Езеро? Стабилизирана ли е настилката?

- Проблема с настилката през всички тези години го решаваме на парче и то непосредствено преди състезанието. От края на 2015-а година от клуб „Кан Крум” се заехме да обработваме манежа поне по два-три пъти седмично. Който и манеж да е по света – ако не се обработва почти всеки ден, той ще стане опасен. От последното тримесечие на миналата година манежът е по-добре. За съжаление настилката не е много добра и е трудна за поддръжка. Модерните манежи по света са направени от кварцов пясък, който да не се вкаменява, има и добавки от текстилни материали за поддържане на влажност в тази настилка. На този етап ние не можем да си позволим такова нещо, но за сметка на това имаме много добра напоителна система и при по-честа обработка, нямаме забележки към манежа. Нещо повече. На последното състезание миналата година за първи път имаше състезатели от три държави. Представителят от Турция беше бившият председател на Турската федерация по конен спорт, в момента е член на УС на Световната организация по конен спорт и е вицепрезидент на Европейската. Той толкова хареса атмосферата и обстановката, че се поинтересува как е времето през септември, дали не можем да направим още едно състезание. Неговата оценка, след като е обиколил най-много бази, най-добре показва, че когато се грижим за условията, те са удовлетворителни и предпочитани.

- Каква е водещата мотивация на все повече деца да се записват в Конен клуб „Кан Крум”?

- Пред всеки един състезател по конен спорт, още повече подрастващ, стоят две възможности – да израсне като добър, активен характер и подход към решението на проблемите в живота, което е резултат от повечето спортове. Аз самият съм бил спортист по лека атлетика на високо ниво в България и това много ми е помогнало да изградя характера си. Конният спорт обаче дава една по-голяма сложност, тъй като това е единственият спорт, в който се явява екип от човек и друго живо същество. Това го прави променливо. Това не е педалът на автомобила, който го натиснеш 5 см. знаеш точно какво ще направи. Много полезно е във всички видове взаимоотношения, човек да се учи да реагира според реакцията на тази част от екипа, с която той работи. Това именно възпитава конният спорт и това е най-доброто, което може да получи всеки практикуващ тази дейност. Резултатите в конния спорт са пряко отражение на нивото на едно общество.

- Говорите за взаимодействие между „човек и друго живо същество” в тази връзка, как се справя дъщеря Ви Сияна Базотева - една от най-талантливите български състезателки - и намерихте ли подходящ партньор в конния спорт?

- Специално за Сияна – ще ви кажа, че бяхме отгледали едно конче, с което на още невръстна възраст, на едно от най-големите европейски първенства по конен спорт в Будапеща спечели шесто място, а можеше да се представи много по-добре. Това животно в резултат на качеството на нашия манеж и на стопанисването на базата вече три години се лекува. Тази година ще видим дали изобщо ще може да влезе в спорта отново. Колкото и да е впечатляващо, Сияна в момента се е нагърбила и покрай тежката обстановка на бургаската конна база, тя тренира от септември миналата година в Стара Загора. Всяка седмица тя пътува по два пъти до там, тренира и се връща, същевременно успява и да учи. За съжаление, смешно е – при наличието на конна база в Бургас. Тя живее на около 500 метра от тази конна база, но се налага да пътува по 360 км. два пъти седмично, за да тренира в Стара Загора. Това само показва, че когато в Бургас има по-грамотен подход към конно-спортната дейност, тя вероятно ще предпочете да си продължи в Бургас.

- Какво предпочитате за нея – да се посвети на спорта или да наблегне на учението?

- Защо трябва да разделяме тези две неща? Те са много свързани и не си противоречат. Напротив. Организацията на живот, на което те учи спортът, помага много във всички начинания. Тук мога да споделя един пример… Когато Сияна трябваше да бъде 5-и клас, й казахме, че за да има време да спортува, тя трябва да влезе в Математическа гимназия. Имаше два избора – Математическа гимназия или частно училище. Тогава имаше тестове за входни нива по математика и български език. Сияна след входното ниво по математика каза, че се е затруднила с решаването на задачите. При положение, че в Математическа гимназия приемат ограничен брой деца, преценихме, че ще й е трудно. Имаше 20 дни до изпитите и й казах да спре тренировките, за да учи. На другия ден Сияна излезе с едно предложение. Последните двайсет дни бяха разграфени до минута, графикът й включваше ставане в 6 часа, решаване на задачи и 4 тренировки седмично. Имаше време за всичко. В крайна сметка Сияна влезе в желаното училище в резултат на тази мобилизация, която получи като стимул от конния спорт.

- Какви състезания предстоят през 2016-а година?

- В Бургас обикновено има два празника на конния спорт – т.нар. кушия за Тодоровден и Купа Бургас, която традиционно се провежда в началото на август. Това е и единственият такъв мащабен турнир в България, единственото състезание, което се провежда 10 дни. Така се прави всъщност в цяла Европа. Там състезанията не са по 10 дни, те са по три седмици (между 14 и 21 дни) с цел да не се губят време и средства в транспортиране на животни. Затова купа „Бургас” е толкова предпочитано, то обогатява и самите състезатели, както и туристопотока в Бургас. А в крайна сметка това е една голяма атракция с над 100 коня, неколкостотин състезатели и обслужващ персонал. Отделно Бургас е единственото място, където могат да се провеждат нощни скачания. Те са изключително вълнуващи за публиката и полезни за самите животни и състезателите.

- Тази година за пръв път Бургас ще приеме престижното Държавно първенство за юноши до 14 години…

- Това домакинство е оценка за всичко, което Бургас е показал като организация на състезания през последните години. През първия уикенд на август ще се проведе нормалната квалификация за Държавното първенство в България, а втората седмица ще е турнирът Купа Бургас. Добрата новина е, че заедно с този турнир ще се проведе Държавното първенство за деца, което последните 30 години е провеждано само на едно място – село Войводино, Пловдивско. Тази година са ни предоставили възможността ние да сме домакини. Това означава много по-голям мащаб както на медийно отразяване, така и на помощ от страна на рекламодатели. Това е и първото състезание, за което говорим още от началото на годината. Надявам се да бъдем по-подготвени. Само ще ви разкажа една история, която може да е позабравена. Когато провеждахме първото състезание през 2011-а година и дойде кулминацията в 22:00 часа в неделя, бушоните на електрическата система паднаха и както бяха пристигнали солистът на Опера Бургас, народни представители, кметът на Бургас изведнъж всичко стана тъмно и тихо… и всичко това половин час при препълнени седалки. Лампите там са такива, че след като веднъж изгаснат, могат да се запалят чак след като изстинат. Когато светнаха лампите, цялата публика беше по местата си. Представете си колко е било вълшебно и интересно, те да стоят и да чакат в тъмнина и тишина.

Интервю на Стиляна Божидарова

* Какви идеи има Георги Базотев за развитието на конния спорт – очаквайте само в Burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови