Предстои нов екопроект - пречиствателна станция за Оризаре и Гюльовца

Интервю с кмета на община Несебър Николай Димитров

 

- Г-н Димитров, как община Несебър ще посрещне туристите през сезон 2016 г.? За миналия сезон бе открито дълбоководното заустване, за този е готова ПСОВ Равда. Гарантирано ли е едно чисто море за цялата община?

- Миналата година успяхме да завършим втория, след Претоварната станция за отпадъци, в екологично отношение обект и го открихме. Става дума за най-голямата пречиствателна станция в Бургаска област – тази в Равда. Това бе и най-голямата инвестиция на територията на община Несебър на стойност близо 97 млн. лв. 

Още тогава г-н Бойко Борисов, който бе на официалното откриване подчерта, че с пускането на тази пречиствателна станция вече ще се гарантира 100 % чисто море и изрази надежда, че така ще се привлекат още повече туристи и ще се на помогне бизнеса. Пак тогава министър Ивелина  Василева коментира, че откриването на пречиствателната станция е „знаков обект“, който ще обслужва 8 населени места и ще осигурява качествено пречистване на водите. Ето защо всички – от хотелиери до туристи, могат да бъдат спокойни, защото новооткритата екологична инфраструктура гарантира опазването на Черно море.

За нас  ПСОВ Равда е един от най-важните проекти по Черноморието ни, особено като се има предвид, че Несебър е една от общините, които посреща най-много туристи през лятото.  Той бе реализиран благодарение на добрата комуникация и взаимодействие с Министерството на околната среда и водите, с правителството на Република България, с Управляващия орган на ОП „Околна среда“.

В заключение искам да подчертая, че с откриването на Претоварната станция за отпадъци и откриването на Пречиствателната станция, община Несебър прави крачка в бъдещето с модерна инфраструктура, която й дава възможност да се грижи още по-добре за околната среда и водите и здравето на своите жители и гости.

- Миналата година бе финализиран и друг проект - Претоварната станция за отпадъци – Несебър, който е важен за опазване на околната среда. Какви други екологични проекти са стартирани в общината?

- Усилията ни са насочени и към проектирането на локална пречиствателна станция на канализационната система за селата Оризаре и Гюльовца. Търсим европейски средства за финансиране  на този екопроект за двете села.

- По кои инфраструктурни проекти се работи в момента в община Несебър и какви предстоят? 

- Община Несебър продължава и през 2016 година да  работи по започнати от предходните години проекти със значение в социалната, обществената, образователната, културната и спортно-развлекателната сфера. 

Сред обектите, по които ще продължим работа и през тази година са изграждането на  обществената сграда в Слънчев бряг,  базата на БКС,  културния център в новата част на Несебър,  мини игрището за футбол в стария град, дома за възрастни хора в с. Кошарица, разширението на ЦДГ „Пролет“ в с. Тънково, крайморския парк в Обзор и др. 

С края на годината приключиха успешно и всички текущи проекти от стария програмен период. За  новата година и програмен период 2014-2020 основно ще разчитаме отново на Програмата за развитие на селските райони - ПРСР. Предстои кандидатстване за изграждане на тротоари в кв. „Черно море“ в Несебър, спортни комплекси  в населените места, пътища, изграждане на образователна и социална инфраструктура -  изграждане и обновяване на общински сгради и изграждане на спортна инфраструктура. 

По Програмата за трансгранично сътрудничество  предстои да се продължи изграждането  на следващата част от трасето на проекта ”Духовен път” – ще бъде унифицирана (с павета ) и маркирана пътната настилка по улиците „Мена“ и „Рибарска“, както и част от улиците „Месамбрия“ и „Митрополитска“. Предвиждаме укрепване на свлачища по ОП „Околна среда“ 2014-2020. Проектът за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище е в приоритетните обекти на програма ПМДР и на община Несебър. 

През 2016 г. ще бъде проектирано изграждането на втора детска градина в Свети Влас в кв. „Русалка“, а в село Оризаре се предвижда изграждане на пристройка към ЦДГ „Радост“.

- Какви средства има планирани в проекта за бюджет за 2016 за социална политика? 

- Община Несебър е една от малкото в страната, която реално прилага съвременните европейски изисквания за социално отговорна политика и грижа към гражданите - от най-малките до най-възрастните. Ето защо имаме множество социални дейности, за които отделяме не малко средства, стимулираме раждаемостта, подпомагаме наши съграждани в нужда. 

В проектобюджета за тази година сме предвидили за Домашния социален патронаж, Центъра за социална рехабилитация и интеграция,  Центъра за обществена подкрепа 1 млн. 320 хил. лв., за хемодиализа - 55 хил. лв. Запазва се и намалението за учащи и пенсионери за ползване на общински транспорт, средства за помощи за социално слаби граждани, помощи за новородени и програма инвитро - в размер на  1 млн. лв.

- Колко от тях са за еднократна помощ за новородено? Колко пари са изплатени за 2015 г.

- Парите, които община Несебър е изплатила за еднократна помощ за новородени за 2015 година е в размер на 630 хил.лв.  за 315 бебета. 

- Колко души ползват социалния патронаж и кои населени места са включени в социалната услуга - Домашен социален патронаж?

- Домашният социален патронаж е с капацитет 220 души и обслужва възрастни хора и хора с увреждания.Освен това община Несебър предлага услугата обществена трапезария, като предоставя топъл обяд на 50 жители от цялата община.

Лицата, които ползват тези социални услуги, са на територията на общината - Несебър, Радва, Свети Влас, Слънчев бряг, Кошарица, Тънково, Оризаре и Гюльовца.

-       Каква е таксата за детските градини в общината? Ползват ли местните хора някакви преференции при млечната кухня?

-       Както вече споменах, община Несебър е една от малкото в страната с приоритетна социална политика. Ние поддържаме едни от най-ниските месечни такси в страната– по 30 лева на дете. Освен това вложихме усилия и средства да направим детските градини с едни от най-модерните и комфортни условия, в които работят висококвалифицирани специалисти. Градините са модернизирани, разработени по проекти за енергийна ефективност.

Грижата за  най-малките ни жители, освен еднократната помощ от 2000 лв., която отпускаме на всяко новородено, продължава и при предоставяне на услугата млечна кухня. Нашите малки деца ползват преференциални цени, както и при ползване на детската градина. За тях освен това се грижим да има достатъчно места, където на играят и да спортуват- създаваме детски площадки, игрища, места за отдих в различните населени места в общината.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови