Румен Драганов: Само с картечници ще спрем българите да не хукнат към гръцкото море

Доцент Румен Драганов е член на Контролния съвет на Националния борд по туризъм.

Тръгва в бранша като пиколо в Слънчев бряг преди повече от 50 години, минава през многобройни фирми в бранша, за да стигне най-високи нива при управленията им. Преподавател в УниБИТ, директор на Института по анализи и оценки в туризма.

Доцент Драганов даде ексклузивно интервю за „Марица“.

***

Г-н Драганов, ясно ли е вече как и къде ще се ходи на море това лято и дали има шанс за ваканция в чужбина? Защото при 14 дни карантина това е невъзможен сценарий.

Не само невъзможен, но и вече отхвърлен от цяла Европа. Както и всякакви декларации, с които да се влиза. Ние сме някакъв уникален прецедент. Чакаме Европейският съюз да ни каже нещо, което ние трябва да направим сами. И това в условия на невероятно конкурентна среда. Ще дам пример, че в неделя турският министър на туризма се обърна лично към 70 държави, че страната е отворена за туристи и напълно безопасна по отношение на COVID-19.

Същото направиха и гърците, и италианците, говорим за държава, засегната изключително силно. Както и Германия и Австрия. Знаете, че Англия и Франция подписаха взаимно споразумение. Но ние чакаме! Не знам какво чакаме! Някой да ни каже, само дето този някой в ЕС не знае, че трябва да ни каже.

Всяко правителство си решава и това беше казано отдавна. Абсолютен прецедент - от държава, която беше най-сигурна в мерките срещу коронавируса, ще станем държавата, дала последна старт на туризма заради коронавируса. Плажовете в Гърция вече отвориха, мерките са отдавна разписани. Същото правят и в Турция, която беше жестоко ударена от заразата. Повтарям, с тях се борим за едни и същи туристи.

Четохме за гръцките плажове, но какви са мерките в Турция при пристигането на един турист? 

Нищо по-различно - отстояние на 1,5 метра, дезинфектиране. Няма да бъдат разреждани места в автобуси и самолети. Изискват задължителни хавлии за шезлонгите.

Четох, че самолетите ще трябва да направят за собствена сметка новости, като например допълнителни филтри?

Авиокомпаниите също започнаха една по една да възобновяват полетите си. До края на май всички ще са във въздуха. Туризмът отвори. Минете покрай Военния клуб в центъра на София и вижте каква реклама си прави Италия. Хората явно са преценили, че това лято ще имат туристи от България. Видях, Австрия също рекламира в София фестивалите си това лято.

Ние рекламираме ли се?

Не. Дори Варна не се рекламира в Благоевград. Или Пловдив примерно в София. Ние имахме уникален шанс да сме с цели курорти без и един заразен - Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена. По простата причина, че не е имало отворен хотел там. Към тях може да прибавим куп селища по морето, Велинград, Сандански... Ами дайте да го рекламираме! Както правят гърци, италианци, турци? Вместо това нашият министър на туризма обявява 1 юли за старт на сезона!

Е, как? Няма дата 1 юли. Българският туризъм може да отвори още днес, какво да чака? Просто мерките трябва вече да са готови и разписани, за да знае всеки турист какво го очаква, като пристигне.  А не да звънят от Румъния с въпрос дали да отменят юнските резервации.

Никой няма да тръгне да анулира на своя глава. Нито един немски турист не е отменил резервацията си за България, но чака какво ще му кажем. Не отменят, защото някой трябва да ги плати тези пари. Държавата, ако забрани полети. Туроператорите, ако не започне сезонът. Затова трябва като турския министър на туризма моментално да се обърнем към всяка държава - заповядайте, чакаме ви, няма карантина, безопасно е, мерките са тези и тези!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови