Боби Траша: Ето как бе създаден рок-клуб Сатан /снимки/

Легендарният бургазлия Борислав Ташев, известен и като Боби Траша е създателят на култовата рок дискотека Сатан от 90-те години.

В това интервю за meduzata.com, той разказва за това как се е зародила идеята за това любимо на хиляди фенове място.

Припомняме на читателите-съвременици и разясняваме на по-младите, че рок-клуб Сатан имаше уникален интериор, вдъхновен от Ада. Нищо обаче от него не бе окултно, а пречупено през призмата на иронията и шегата.

Мизансценът бе наситен с майсторски изработени макети, които сега се наричат 3D-фигури. Над бара бе разперил криле триглав змей, сцената бе в зейналата паст на зъбата акула, от стените изскачаха вещица и дявол с клонче с ябълка, изникнало от ерекцията му.

Самият диджей Боби Траша бе в кабина, обхваната от огромен паяк и оплетена с вериги.

***

- Боби, как ти дойде идеята за създаването на рок-дискотека Сатан, която се превърна в култова за хиляди хора не само в Бургас и не само в България?

- Идеята ми дойде от любовта ми към рок музиката. Аз съм откърмен с рок музиката.

Още от 70-те години като съм започнал – бях ученик в малките класове, когато имах един приятел, който ме зариби с музиката на Битълс, на Ролинг Стоунс, и от там нататък на всички прогресив банди, които съществуваха.

После се отдадох на спортния живот, макар че баща ми е бил музикант и вероятно има нещо наследствено. Винаги съм обичал миризмата на изгоряла пластмаса и на черни кабели, които се проточват през сцената.

Дори когато бях състезател – аз така, с музиката, се отличавах от моите колеги. Бил съм национален състезател и тренирайки, аз разтоварвах със слушане на музика, с превеждане на текстове от английски. 

И полека ми се зароди идеята - това, което аз чувствах вътре в себе си за рок музиката, да го предам по някакъв начин на хората.

Ние в Бургас бяхме аз, Иво Баев, Ян Пройков /който е в Германия, доктор уши-нос-гърло/ и още 3-4-ма човека, които бяхме запалени по рока. Исках да предам това на повече хора, отколкото са моите няколко приятели.

- Но дискотека Сатан беще уникална с интериора си. Имаше едни митични създания, например над бара имаше триглав дракон. Кой измисли тази сценография?

- За да съществува едно нещо и да привлече хора, трябва да има нещо интересно. Аз много обичам театралния момент. Помогна ми много Митко, който беше художник и сценограф на театъра Адриана Будевска.

На него му показах едни снимки, както и мои рисунки, които допълваха снимките. Всичко беше на рок тематика, част от нещата се вземаха от корици на някакви албуми, аз ги допълвах рисувайки, Митко ги додопълни.

Само му зададох въпрос: Митак, можем ли да направим това окачено по стени, да изглежда ефектно и там ще звучи онази музика, която ние си обичаме.

Никога не съм си мислел, че това нещо може да стане прекалено много известно.

Но си вкарах душата вътре, вкарахме пари. Имах 4-5 колеги, вземахме кредити от банки, помагаха и други приятели.

- Персонажите кой ги измисли? Имаше един дявол...

- Аз, аз всичко. Имаше една ябълка на фалоса му...

- Устата на акулата, чия идея е? Там често беше сцената.

- Тя е от един албум на Юрая Хийп, но е префасонирана.

Диджейската кабина първите години беше паяк, а после директно - емблемата на Моторхед, която е влак и две очи. Аз лично съм я издялкал.

Тогава Митака вече работеше на Слънчев бряг. Дори и идеята за Космополитън /б.р. друга култова дискотека от същото време, в Профсъюзния дом/, е моя и тя трябваше да бъде на Сатан на втория етаж.

Там трябваше да има космически кораби. Исках да направя прозрачен под, таван, но тогава тръгнаха нещата с инфлацията – доларът 3000 лв., аз заминах за Америка и така... 

Но и в Америка ми са се обаждали хора, които са били клиетни на Сатан.

- Може ли да се каже, че чалгата уби рок-дискотеките?

- Не точно. Самото време нахлу и уби доста неща по това време в Бургас.

Аз нямам нищо против чалгата. Не я харесвам, не я обичам, но харесвам хора, които пеят чалга.

Не искам да хейтвам, всеки да си пее и да си свири, каквото харесва, но да не пречи на другия.

От тяхна страна хейтът към рокаджиите е много по-голям, докато ние сме доста по-благородни.

Разговора води Ирина Генова

Снимки: meduzata.com, фейсбук

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови