Пазарът на имоти: Малко продавачи и малко купувачи I /видео/

Николай Господинов има 15-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. Пет години е част от най-голямата агенция за недвижими имоти в света.

През 2012 г. продава дела си и основава iBROKERS, която работи главно на територията на областите Бургас и София. 

Семеен, с две деца. Със съпругата му са обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г. заради общественополезни инициативи и дарителски кампании, които двамата организират.

***

- Как започна 2021 година за пазара на жилищни имоти в четирите най-големи града в страната?

- Пазарът през първите два месеца от новата година е доста активен, а купувачите са мотивирани. Що се отнася до продавачите, мотивираните сред тях продават бързо имотите си. Покупките са достижими и достъпни, тъй като ниските лихви компенсират нарастващите цени на жилищата в някои райони.

Жилищните пазари в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, запазват активността си от миналата година, но има предизвикателства с наличностите, тъй като няма много имоти за продажба. Това е един от факторите, влияещи върху цените, на които се затварят сделките.

- Каква е причината за недостатъчните наличности от имоти за продажба?

- Причината е, че много от продавачите продължават да са пасивни, тъй като преместването е доста скъп процес. Няма как този бизнес да не бъде повлиян от затварянията заради коронавируса и усещането за нестабилност. 

Хората с ниска мотивация изтеглят имотите си от пазара и всъщност в настоящата ситуация имаме едновременно малко имоти за продажба и малко купувачи. Според мен това е уникално положение, но за съжаление, официалната статистика няма как да го докаже. През последните 15 години, в които следя имотите задълбочено, не мисля, че съм виждал такъв пазар.

Комбинацията от много страх и несигурност води до малко на брой, но много мотивирани хора, които подхождат агресивно и са готови много бързо да направят сделка. Това се отнася както за купувачите, така и за продавачите. 

Много помагат ниските лихви и фактът, че банките освен да впишат ипотеки в жилищни имоти, нямат особен избор какви други видове имоти да финансират, тъй като знаем какво се случва с офисите и търговските площи. Така че банките са голям играч и също подкрепят жилищния пазар.

- Очаквате ли активността на пазара в началото на годината да се задържи през цялата година?

- Очаквам пазарът да остане активен, докато влезе в сила законът за търсенето и предлагането. Докато едната страна – продавачите, навакса, другата – купувачите, ще си задоволи апетита. При новото строителство имаме много издадени разрешения за строеж и не е ясно колко от тях действително ще бъдат стартирани. А когато се построят планираните сгради, липсата на предлагане ще се навакса.

- Какви са очакванията ви за цените на жилищата през тази година?

- Най-вероятно ще има леки ръстове. Но при единична сделка е много важно купувачът кои имоти сравнява в района, в който купува. Имаме някаква тенденция, но тя е непостоянна. 

По-скоро всичко ще зависи от матрицата, по която си правим изводи, т.е. моментната снимка. И ще има хора, които ще затварят сделки с ръст на цената от няколко процента. Затова очаквам и през тази година да има движение на цените нагоре с до 5%.

- А очаквате ли промяна през тази година на лихвите по ипотечните кредити и на условията за отпускането им?

- Според мен лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, няма основание да смятаме, че те ще се променят, тъй като паричният ресурс по света е много евтин. Печатането на пари продължава да е много активно и в крайна сметка в някакъв момент тези пари отиват в имоти. Затова на този етап няма причина лихвените проценти да се увеличават.

- Има ли разлика в готовността на банките да финансират имот в зависимост от това дали става въпрос са ново, старо строителство или панелка?

- Банките са фокусирани върху доходите на своите клиенти. Според това доколко е нисък рискът с клиента, те са готови да отпускат максимални стойности на финансиране на старо, ново и панелно строителство. 

Но за да бъда по-конкретен, банките финансират до около 80% от стойността на жилище старо или панелно строителство, докато при новото строителство отпусканите ипотечни кредити може да достигнат до 85%-90% от стойността на имота. Отново подчертавам обаче, че стойността на ипотечния кредит и изискваният процент на самоучастие зависят най-вече от доходите на клиента.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент, морска панорама

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

Тристаен апартамент с голям хол

Еднофамилна двуетажна къща с двор

***

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТ

Добавете коментар


Защитен код
Обнови