Пазарът на имоти: Малко продавачи и малко купувачи II /видео/

Николай Господинов има 15-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. Пет години е част от най-голямата агенция за недвижими имоти в света.

През 2012 г. продава дела си и основава iBROKERS, която работи главно на територията на областите Бургас и София. 

Семеен, с две деца. Със съпругата му са обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г. заради общественополезни инициативи и дарителски кампании, които двамата организират.

***

- Какъв вид имоти ще привличат най-голям интерес от страна на купувачите през тази година?

- Смятам, че това ще са същите имоти, които винаги са привличали интереса им. Цената на покупката и желанието, мотивацията са няколко компонента, които слагаме в една кошница и накрая вземаме решение за покупка. 

Всички мечтаят за големи тераси, големи дворове, гледка към море или към планина, това винаги е било така.

Когато се сблъскат с цената на тази голяма екстра и разходите за поддръжка, купувачите пак се връщат към това, което са купували винаги – двустайни и тристайни апартаменти според бюджета, с който разполагат, доходите си и кредитния ресурс, който ще им бъде отпуснат. Те влагат всички тези фактори в личния си SWOT-анализ и вземат решение според мотивацията си.

- Миналата година сегментите на търговските площи и на офисите пострадаха тежко от коронавирусната криза. Каква е ситуацията на тези пазари към момента, какви са вашите наблюдения?

- Ние сме фокусирани изцяло върху жилищните имоти, но кризата наистина нанесе по-тежък удар на офисите и на търговските площи. Ефектът Zoom и Amazon съответно при офис площите и при магазините се изрази много видимо. 

Там обаче имаме договори, които нямат опция за прекратяване и според мен все още не можем да преценим колко тежка е ситуацията. Със сигурност обаче тази година ще започнем да виждаме последиците от кризата върху двата сегмента.

Например по главните търговски улици се случва много бързо изпразване на магазини и спадане на класа на ползвателите. Очаквам по тези улици да се появят офиси, а в бизнес парковете да има много площи, които тепърва ще започнат да се освобождават. 

Това ще бъде продължителен процес, който ще стане видим през идните месеци и моята прогноза е за освобождаване не големи площи както при офисите, така и при търговските центрове. Някои второкласни офис сгради най-вероятно ще се превърнат в жилища, за да оцелеят. А търговските центрове в някои от по-малките населени места вероятно ще бъдат преустроени в нещо друго – болници, училища и т. н.

- Кои фактори ще влияят на имотния пазар през тази година и виждате ли рискове за пазара?

- Много е важно след като приключат мораториумите върху плащанията, колко голям хап ще трябва да преглътнат банките. 

Тази година има и избори, това винаги се отразява по някакъв начин на цялостната икономическа обстановка, защото предприемачите слагат на пауза нови проекти, за да видят какво ще се случи.

Ако има банки с много лоши кредити при финансиране на големи проекти като търговски центрове и бизнес паркове, не знам как би им се отразил фалит на търговски център. Оттам доколко скъп ще стане ресурсът им и дали този проблем няма да се прехвърли върху цената на ипотечния ресурс.

Но не очаквам това да се случи през тази година. Хубавото на пазара на недвижими имоти е, че нещата се случват по-бавно и затова хората държат парите си в недвижима собственост като по-сигурно убежище.

- Какъв съвет бихте дали на купувачите и на продавачите през тази година?

- Бих ги посъветвал при всички случаи да използват консултант, тъй като съветът, който ще получат, ще бъде безплатен, след което тяхно ще бъде решението дали и кой консултант да наемат. Той ще им даде директна информация за пазара, за да вземат правилно решение, да излязат подготвени и да затворят бърза сделка.

За хората, които са на пазара на офиси и магазини, моят съвет е да бъдат много гъвкави и да знаят, че техният наемател е идеалният им клиент и трябва да го обслужват подобаващо, защото в скоро време може да няма следващ.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент, морска панорама

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

Тристаен апартамент с голям хол

Еднофамилна двуетажна къща с двор

***

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови