Кирил Василев: Строихме магистрали, но пропуснахме най-важното - хората

Кирил Василев е на 44 години от Бургас. Завършил е Техникум по индустриална химия „Н.Д.Зелински” - Бургас, със специалност „Автоматизация на производството” през 1995 г. 

През 2003 г. се дипломира като магистър по право в юридическия факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. 

От 2006 г. е адвокат, вписан в Бургаска адвокатска колегия. Занимавал се е с гражданско право - основно търговски дела и вещно - правни спорове. От 2016 г. е нотариус. 

***

- Г-н Василев, Вие сте едно от новите лица в листата на Коалиция „Изправи се! Мутри вън” за Бургаска област. Какво ви накара да се включите в предизборната надпревара?

- За първи път, след близо двадесет и пет години, българските граждани изпитаха усещането, че техният глас е от значение, че нещо зависи от тях самите. Хора с различна политическа ориентация, от различни сфери на живота, застанаха рамо до рамо, за да заявят, че не са съгласни с начина, по който се развива тяхната държава. 

За разлика от зимата на 1997 г., това не бяха гладни хора, останали без средства за препитание и без надежда, а точно обратно – на улицата излязоха млади и образовани българи, такива с европейско мислене, с професии и добри доходи, хора развиващи собствен бизнес и за моя радост, много мои колеги юристи. 

Всички те, водени от усещането за накърнена справедливост, от това, че им е до болка омръзнало всеки ден да слушат, как България е последна в Европа, по всички ценности, които те изповядват и в същото време първа, по всички негативни показатели. Именно тези хора, накараха всички други да вярват, че най-накрая в страната ни се е формирало гражданско общество, което има волята и способността да направи така, че българите отново да се почувстват достойни граждани на Европа, изповядвайки моралните идеали на това обединено общество.  

Много мои близки и приятели, хора с които работя всеки ден, имат такова мислене и по един или друг начин са част от това, което се случва в последната година. Именно те ме мотивираха да взема това решение и вярвам, че то е правилно.

- В предизборната си програма се обявявате за правосъдна реформа? В какво се изразява тя?

- Всяка една реформа започва в съзнанието на хората. Ако ние не познаваме принципите на правовата държава, ако не ги спазваме стриктно, никаква реформа няма да ни помогне. 

А тези принципи са отдавна известни и са зелегнали както в нашата Конституция и закони, така и във всички европейски актове, които сме ратифицирали. Равенството пред закона – това е първото и основно правило, което за съжаление остава само на хартия. Презумпцията за невиновност е друго основополагащо правило, което много често се нарушава, при това от хора с власт, които са положили клетва да спазват закона. 

Едва ли е нужно да припомняме, колко хора бяха обявени за престъпници, без присъди, а впоследствие бяха оправдани. По този начин, освен че се разрушава живота на конкретния човек и на неговото семейство, се създава усещането, че някой е оправдан не защото наистина е невинен, а поради нещо друго, нещо съмнително.  

Относно съдебната реформа – от години се води дебат за мястото на прокуратурата в съдебната система и за ролята на главния прокурор. Този дебат обаче е на приливи и отливи, активира се в моменти, когато това е удобно и после затихва. Прокурорите са тези, които представляват държавата и защитават нейните интереси. В този смисъл те са страна в един съдебен процес, те са адвокатите на държавата. Решението обаче принадлежи на съда, като независим орган, който трябва да се произнесе само на основата на закона. 

Това, както и добре известния факт, че нашата прокуратура е изградена и действа по съветски образец, а  България вече почти петнадесет години е член на Европейския съюз, трябва да бъдат достатъчен катализатор на промени. Но за това е нужен много широк консенсус, да се вземат добре обмислени и мотивирани решения, защото би било пагубно, да се направят промени и след няколко месеца да установим, че едно или друго решения са грешни и неработещи.

Друг актуален проблем е този със съдебната карта. Разбирам всички колеги, които се обявиха против промените. Запознат съм с мотивите им и споделям не малка част от тях, но трябва да сме наясно, че ако не сега, то скоро тези промени ще станат факт. За съжаление много райони в България обезлюдяват и се опасявам, че малките съдебни райони, ще последват съдбата на училищата и лечебниците, в малките населени места.

- Говорите за промени в Наказателния кодекс и Конституцията, как виждате да се случат? Това ли е ключът към борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност?

- Всякакви промени в Конституцията и законите, особено в кодексите, трябва да бъде направена много внимателно, след сериозни обсъждания, както с експерти в дадената област, така и с тези, които пряко ще работят с конкретния закон. 

Нормотворчеството е сериозен процес, който изисква време и познания. Не трябва да се забравя също, че когато се правят промени  в даден закон, това влече след себе си промени в още поне няколко други закона. Не бива да се допуска това, на което ставахме свидетели на няколко пъти през последните години – да се правят промени на промените, преди още първите да са влезли в сила. Също така трябва да забравим за това, да се правят промени в който и да е закон, за да се обслужват лични интереси. 

Законите са, за да служат на обществото, да уредят трайно и безпротиворечиво обществените отношения. И никога не трябва да забравяме римската сентенция „Лош закон, но закон“, което не значи да допускаме да се приемат некачествени закони. Трябва да се стремим към усъвършенстване на нормативната база, но и да спазваме законите, които действат в момента, без значение дали ни харесват или не.

Относно борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, считам, че при толкова много държавни органи, призвани да се борят с корупцията и престъпността, при положение, че има разследващи журналисти, които с риск за себе си и за семействата си, правят публично достояние факти, изискващи намесата на тези органи, е недопустимо, дори срамно, да чакаме една или друга държава да ни информира, кой какъв е и да изисква някакви действия срещу дадено лице. 

За да не се допуска такова вмешателство във вътрешните работи на България трябва да имаме работещи институции. Отказвам да повярвам, че в тези институции няма честни и можещи хора. Убеден съм, че по – голямата част от тях, са хора на честа, обичащи България и готови да и служат и защитават.

- Сред 8-те Ви най-важни приоритета е борбата с демографската криза. През какви инструменти ще работите, за да не се топим като нация?

- Стигнахме и до този най-болезнен за мен въпрос. През последните тридесет години много се изговори по темата, но сякаш тя никога не стана приоритет на никое българско правителство. 

Първо сваляхме комунизма, после влизахме в НАТО и ЕС, строяхме магистрали и леехме бетон, но пропуснахме най-важното, а именно хората. И пред очите ни изчезвахме. Стигнахме до там да сме една от най-бързо топящите се държави в света. И никакви други успехи и постижения, не могат да заличат този негативен факт. Лесно е да се каже, какво конкретно трябва да се направи. 

Трябва да започнем със стимулиране на образованите семейства, да имат повече от две деца, говоря за хората със средно и висше образование, да се осигурят средства за студентите, които раждат деца, докато следват. Задължително лекарствата за деца до 18 години, както и лечението им, трябва да е безплатно. Няма как да допускаме държавата да плаща милиарди на други държави, за проекти на хартия, а да събираме пари със СМС-и за болни български деца, нуждаещи се от спешно лечение. 

Мога да изброявам до безкрай, но това няма да реши най – големият проблем. И той не е в това, че няма да се намерят средства, а защото голяма част от българите, точно от тази възрастова група, хората, които трябва да станат родители, не живеят в България и по-голямата част никога няма да се върнат тук, освен през лятото, за да видят незнаещите им български език деца, баба и дядо.

За моя радост, през последните седмици, чух доста млади колеги, от различни политически формации, да поставят на предно място този проблем. Това ми дава искрица надежда, че все още можем да обърнем този трайно негативен процес и да се съхраним като народ.

- Всички социологически проучвания сочат, че „Изправи се! Мутри вън” ще има още по-добро представителство в следващото Народно събрание. Ако бъдете избран за народен представител, кой ще бъде първият законопроект, който ще внесете?

- Много неща са важни и трябва да се направят спешно. Много са и забавените изискващи внимание. И всеки ще държи неговите да бъдат приоритет. Но за мен най-важното е да се вземат мерките, за които говорих, а именно – насърчаване на раждаемостта. Не започнем ли с това, след още тридесет години, ще живеем в пустиня. 

И задължително трябва да започне да функционира електронното правителство. В XXI век българинът все още се реди на опашки, за да си плати на държавата или да получи нещо, което му се полага от нея. На това трябва да се сложи край.

На края искам да призова всички българи да гласуват, по съвест и да не се поддават на манипулации и заплахи. За да живеем достойно и ние и децата ни в нашата прекрасна Родина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови