Бургазлия е сред най-добрите европейски писатели

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени победителите на „2014 Награда на Европейския съюз  за литература“. Сред 13-те най-добри писатели на Европа се нареди и българинът Милен Русков. „Възвишение“ е романът, с който 48-годишният мъж печели престижната награда.

 

"Моите най-топли поздравления към победителите на наградата на Европейския съюз за литература. Наградата е посветена на най-добрите нови и възникващи авторите в Европа, независимо от тяхната страна на произход или език. Целта е да се покаже най-добрата съвременна литература в Европа, насърчаване на трансграничните продажби и насърчаване на превод, публикуване и четене на литература от други страни.", заяви Андрула Василиу, европейски комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта.

Всеки победител получава по 5 000 евро, но по-важно е че, те ще могат да се възползват от допълнителна международна реклама. Техните издатели ще бъдат насърчавани да кандидатстват за финансиране от ЕС, за да има печеливши книги, преведени на други езици, които да достигат до нови пазари.

Победители от тази година ще бъдат представени със своите награди по време на гала церемония в Concert Noble в Брюксел на 18 ноември, в присъствието на европейския комисар по въпросите на образованието и културата, членове на Европейския парламент и представители на италианското председателство на ЕС .

Добавете коментар


Защитен код
Обнови